Rutten wil dat De Wever ‘klare wijn schenkt’ over gesprekken met Vlaams Belang
Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Foto: BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) ‘klare wijn schenkt’ over de gesprekken met Vlaams Belang. Ze reageert hiermee op het nieuws dat N-VA al inhoudelijke gesprekken voert met Vlaams Belang over de vorming van een Vlaamse regering.

‘N-VA is als grootste partij aan zet in de Vlaamse regeringsformatie. Open VLD respecteert de keuze van formateur De Wever om gesprekken met het Vlaams Belang aan te gaan’, zegt Rutten in een persbericht.

‘Maar evenzeer herbevestigen wij ons standpunt dat we niet meewerken aan oefeningen met het Vlaams Belang, een partij waarvan de mens- en maatschappijvisie haaks staan op die van ons. Een partij die pleit voor separatisme, de Europese samenwerking fundamenteel in vraag stelt en dat bovendien doet met politici die de grenzen van het menselijk en politiek fatsoen regelmatig overschrijden, kan nooit een partner zijn van een liberale partij. Niet binnen en niet buiten de regering.’

Rutten: ‘We vragen van de formateur dat hij klare wijn schenkt over zijn gesprekken met het Vlaams Belang. Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure, maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen.’

Afgelopen zaterdagnamiddag zat het onderhandelingsteam van Vlaams Belang – met voorzitter Tom Van Grieken, Kamerlid Barbara Pas en Vlaams fractieleider Chris Janssens – voor een derde keer samen met N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever, voor een inhoudelijk gesprek van meer dan drie uur. Er werden concrete teksten over integratie, onderwijs en welzijn besproken.