Whatsapp zal meewerken aan de zoektocht naar de verdwenen Brusselaar Théo Hayez. Dat heeft een woordvoerder van de berichtendienst maandag gezegd aan het Australische persbureau AAP. De Australische autoriteiten hebben ook moordrechercheurs ingeschakeld in de zoektocht naar de verdwenen 18-jarige.

Australische moordonderzoekers zijn van Sydney naar Byron Bay afgezakt om mee te werken aan het onderzoek naar de verdwijning van Théo Hayez. Dat betekent dat de autoriteiten rekening houden met meerdere denksporen, niet alleen met moord. De jongeman is al achttien dagen vermist, maar verschillende zoekacties draaiden op niets uit.

Laurent Hayez, de vader van Théo, is ook ter plaatse in Byron Bay. Hij vroeg maandag om alle informatie te delen die kan bijdragen aan het onderzoek om zijn zoon terug te vinden. De man riep tijdens een persconferentie met de politie op om toegang te krijgen tot de WhatsApp-berichten van zijn zoon. Het is volgens Laurent Hayez ‘van levensbelang’ dat de rechercheurs toegang krijgen tot de Whatsapp-account van zijn zoon, omdat ‘elke minuut telt’. De vader bevestigde dat zijn zoon de app nog had gebruikt enkele uren voor zijn verdwijning.

Een woordvoerder van Whatsapp bevestigde daarop maandag tegen het Australische persbureau AAP dat het bedrijf data zal delen met de speurders. 'Whatsapp hecht erg veel belang aan de veiligheid van zijn gebruikers, we leven enorm mee met Théo Hayez en zijn familie. We begrijpen het belang van het onderzoek dat wordt gevoerd en verlenen hulp aan de autoriteiten, in overeenstemming met de wet en met onze gebruiksvoorwaarden', zei hij.

De woordvoerder benadrukte verder nog dat Whatsapp geen toegang heeft tot de door Théo Hayez verzonden berichten, aangezien die versleuteld zijn. Andere data, zoals het tijdstip waarop een gebruiker het laatst actief was en diens IP-adres en gebruikersnaam, kan wel door Whatsapp ingekeken worden.

Nieuwe beelden

Vader Hayez bedankte tijdens zijn oproep nog zijn naasten, de Australische politie en de gemeenschap van Byron Bay voor hun inspanningen de voorbije twee weken om Théo te vinden. ‘Toen ik uit België vertrok, heb ik zijn broer beloofd dat ik Théo terug naar huis zou brengen. Help mij om mijn belofte na te komen’, aldus de geëmotioneerde vader nog.

De politie van Byron Bay gaf maandag nieuwe beelden van een veiligheidscamera vrij waarop de jongeman op 31 mei om 19.45 uur gefilmd wordt terwijl hij alcohol koopt. Daarop zijn de kleren die de jongen op de dag van zijn verdwijning droeg, duidelijk te zien.

De 18-jarige man uit Oudergem verdween eind mei. Hij werd het laatst gezien toen hij op 31 mei om 23.30 uur een café in Byron Bay verliet, in Nieuw-Zuid-Wales in het uiterste oosten van Australië. Sindsdien kwam er geen teken van leven meer. Hayez kwam eind vorig jaar in Australië aan en zou begin juni naar België terugkeren.

Bekijk hier het opsporingsbericht op de website van de federale politie.