Saudi-Arabië beschuldigt Iran van aanval op olietankers: ‘Zullen niet twijfelen om te reageren op bedreigingen’
Kroonprins Mohammed bin Salman. Foto: EPA-EFE

Ook de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman beschuldigt aartsvijand Iran nu van de aanval op twee olietankers in de Golf van Oman. Eén van de twee schepen, de Japanse Kokuka Courageous, is ondertussen aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten.

‘We willen geen oorlog in de regio maar we zullen niet twijfelen om te reageren op elke bedreiging tegen onze bevolking, onze soevereiniteit, onze territoriale integriteit et onze vitale belangen’, verklaarde de prins in een interview met de krant Asharq al-Awsat, waarvan enkele stukken al in de nacht van zaterdag op zondag zijn gepubliceerd.

‘Het Iraanse regime heeft de aanwezigheid van de Japanse premier in Teheran niet gerespecteerd en heeft op zijn (diplomatieke) inspanningen gereageerd door twee tankers aan te vallen, waaronder één Japans schip’, stelt de kroonprins nog.

Japanse tanker teruggekeerd

Donderdag werd de Kokuka Courageous, een Japanse tanker die methanol vervoerde, vlakbij de belangrijke Straat van Hormuz tweemaal getroffen, net zoals het Noorse tankschip Front Altair. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk schreven de explosies eerder al toe aan Iran, maar dat land ontkent iets met de ontploffingen te maken te hebben.

De Kokuka Courageous is ondertussen aangemeerd in de haven van Kalba, in de Verenigde Arabische Emiraten. De bemanning bevindt zich ondertussen weer aan boord van het schip, nadat die door de Amerikanen werd geëvacueerd. Er wordt een veiligheidscontrole gedaan voor de lading zal worden overgeplaatst naar een ander schip. 

De Front Altair ligt ondertussen voor de kust van diezelfde Emiraten in de buurt van de Khorfakkan-haven in Sharjah. De bemanning van dat schip vertrok ondertussen vanuit Iran naar Dubai. Ook de schade aan de Front Altair zal door specialisten onderzocht worden.