Johan Sauwens behoudt met Trots op Bilzen zijn 12 zetels in de gemeenteraad. 'De huidige coalitie is afgestraft', zegt hij. Volgens voorlopige resultaten verliest ze haar meerderheid. Burgemeester Bruno Steegen gaat met Beter Bilzen drie zetels vooruit.

Johan Sauwens - die bij de Raad van State nieuwe verkiezingen afdwong - behoudt zijn twaalf zetels. Door het verlies van de andere partijen zou een coalitie zonder hem nu niet meer mogelijk zijn. De voorman van Trots op Bilzen wordt dus niet afgestraft voor zijn klacht, waardoor de Bilzenaren opnieuw naar de stembus moesten. Burgemeester Bruno Steegen wint met zijn Beter Bilzen 3 zetels en komt uit op 10 zetels.

De andere meerderheidspartijen worden daarentegen wel afgestraft. N-VA gaat van 6 naar 3 zetels, terwijl Bilzen Bruist van haar 3 zetels er nog 1 overhoudt. Vlaams Belang wint 2 zetels en komt op 4 zetels. Naar de uitslag van die partij werd door de resultaten van de federale en Vlaamse verkiezingen op 26 mei met belangstelling uitgekeken. Groen behoudt zijn enige zetel in de gemeenteraad. 

Vuist in de lucht bij Sauwens

Sauwens triomfeerde in Bilzen. 'Ik ken de Bilzenaren en de Bilzenaren kennen mij. De hartslag van het volk voelen, loont. Niet één keer om de zes jaar, maar permanent. In vergelijking met 2012 wordt de huidige coalitie afgestraft: ze gaat van 63 naar 46 procent. Het harde beleid van de N-VA is afgestraft. De kaarten liggen nu zo dat grootste partij mee aan tafel zal zitten.' Waarop hij even zijn vuist in de lucht stak.

De voorman van Trots op Bilzen, de lokale CD&V-lijst, toonde zich niet verrast. 'Ik had dit wel verwacht. Als ik tussen de mensen liep, waren de reacties positief. De uitslagen van 14 oktober waren niet correct, de kiezers nemen dat niet.'

Hoe moet het nu verder? 'Rekenkundig is het het meest eenvoudige om met Bruno Steegen van Beter Bilzen te praten. Maar qua programma ligt dat moeilijker. Laten we nu rustig blijven. Mensen houden niet van machtsspelletjes. Laten we nu tijd nemen om weer bruggen te bouwen.'

'Er zijn veel fouten gemaakt in oktober. Het gevolg zijn nieuwe verkiezingen. Het zit erin dat ik burgemeester word. De stemmen duiden alleszins aan dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen.'

Huidige burgemeester: 'Schitterende uitslag'

Bruno Steegen, de huidige burgemeester, zette een uitstekende score neer met zijn partij Beter Bilzen, maar zijn coalitie verliest wel de meerderheid. Toch had hij het over een 'schitterende uitslag'. 'Ik denk dat wij de verkiezingen gewonnen hebben. We verdubbelen in zes maanden tijd. Dit was een schitterende campagne. Nu moeten we tijd nemen om samen te gaan spreken', verwees hij naar Sauwens. 'Een coalitie tussen Trots op Bilzen (van Sauwens, red.) en Beter Bilzen is mogelijk: samen halen we 22 van de 31 zetels.'

'Dat de coalitie niet standhoudt, is niet leuk', klonk het nog. 'Met twee partners is het niet zo goed gegaan. Ik ben burgemeester geweest in heel moeilijke omstandigheden.'

Wat was er precies gebeurd in Bilzen?

De Bilzenaren moesten zondag voor de derde keer in één jaar tijd naar de stembus, nadat de Raad van State de verkiezingen van 14 oktober er ongeldig had verklaard na een klacht van gewezen burgemeester Johan Sauwens. Burgemeester Bruno Steegen besloot niet in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing, waardoor er binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen moesten komen. Na de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei barstte dan ook een korte maar hevige campagne los in Bilzen.

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) is de uitdager van huidig burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen, de lokale Open VLD-lijst). N-VA kiest voor een nieuwe lijsttrekker met Wouter Raskin, die voormalig burgemeester Frieda Brepoels aflost. Johan Danen (Groen) en Guy Swennen (Bilzen Bruist) blijven op post, terwijl Annick Ponthier (Vlaams Belang) het recente succes van haar partij hoopt door te zetten. De meeste partijen hebben ook deels nieuwe mensen op de lijst staan.

Vlaams Belang?

Vlaams Belang haalde in oktober slechts 9 procent van de stemmen, maar bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement in mei scoorde Vlaams Belang plots 21,30 procent. Dat was nauwelijks 0,7 procentpunt minder dan grootste partij N-VA. Vlaams Belang hoopte het cordon in de Limburgse stad te kunnen breken. Maar het ziet er niet naar uit dat dat zal lukken

Na de vorige verkiezing besloten N-VA (6 zetels), Beter Bilzen (7) en Bilzen Bruist (3) om de coalitie voort te zetten met één zetel op overschot. Groen (1) verloor in Bilzen na het laatste telbureau met slechts vijf stemmen verschil één zetel aan Bilzen Bruist, waardoor de huidige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist alsnog verder kon. Johan Sauwens werd met Trots op Bilzen als grootste partij (12) buitenspel gezet, waardoor het akkoord met Groen niet mocht baten. Vlaams Belang (2) nam mee plaats op de oppositiebanken.

Onregelmatigheden bij zetelverdeling

Volgens de Raad van State werden er verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten konden beïnvloeden. Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld.

Het aantal stembureaus was deze keer gedaald van 39 naar 29, waardoor er minder bijzitters nodig zijn. Na de eerdere verkiezingen bleek het immers moeilijk om nog mensen te vinden.

Ook verkiezingen in Neufchâteau

Ook in Neufchâteau in de provincie Luxemburg moesten de kiezers zondag opnieuw naar het stemlokaal. De uitslag van de verkiezingen in oktober is ongeldig verklaard na klachten over gesjoemel met volmachten. 

De lijst 'Agir Ensemble' (van CDH-strekking) van uittredend burgemeester Dimitri Fourny en de lijst 'Pour vous' (MR) van rivaal Yves Evrard hebben beide negen zetels behaald. Dimitri Fourny zal vermoedelijk naar de oppositie verwezen worden, want de derde lijst die zich aanbood, met de naam '3e piste', had reeds aangekondigd dat ze niet hem zou samengaan.