Bonte wil absoluut nieuwe voorzitter SP.A, maar is zelf geen kandidaat
Hans Bonte Foto: BELGA

Hans Bonte is zelf geen kandidaat om John Crombez op te volgen als voorzitter van SP.A, verduidelijkt hij. Zaterdag had hij in duidelijke taal voor een nieuwe voorzitter van zijn partij gepleit. ‘We moeten absoluut een nieuwe voorzitter hebben’, zei de Vilvoordse burgemeester die tot voor kort Kamerlid was aan VTM NIEUWS.

Bonte zegt dat hij zich voluit wil concentreren op de uitdagingen in zijn thuisbasis, maar geeft wel aan dat de nieuwe voorzitter voor een stuk het uithangbord moet zijn van de vernieuwing binnen de partij.

Zaterdag raakte bekend dat John Crombez een uitzondering gevraagd en gekregen heeft op het cumulverbod dat hij ingevoerd heeft bij de Vlaamse socialisten. Zo kan hij zijn zitje in de Kamer combineren met het voorzitterschap tot de voorzittersverkiezingen in het najaar. Tot onbegrip van Bonte, die bij de federale verkiezingen niet mocht opkomen in Vlaams-Brabant omdat hij al burgemeester van Vilvoorde was.

Zelf zei Crombez zaterdag nog niet te weten of hij zich opnieuw kandidaat stelt voor het voorzitterschap van SP.A. ‘Ik heb nog niet veel tijd gehad om daar zelf over na te denken. Binnen een paar weken worden de kandidaturen opgevraagd. Ik ga intussentijd nog met een paar mensen spreken’, zei hij aan de VRT-radio.

Eigen regel verkrachten

Maar Hans Bonte verzet zich alvast tegen een verlengd voorzitterschap. De partijleiding is haar geloofwaardigheid kwijt en Crombez moet de verantwoordelijkheid opnemen voor de slechte verkiezingsuitslag, zegt hij op VTM. ‘Vandaag gaat het weer over een eigen interne regel waar hij zo op aangedrongen heeft, die hij nu zelf voor een stuk moet verkrachten. Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij ook geen kandidaat-voorzitter zou zijn, maar ook dat laat hij weer in het midden.' 

'We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben.’

Cumulverbod kostte stemmen

Volgens Bonte heeft cumulverbod de SP.A zwaar parten gespeeld bij de verkiezingen. 'Als ik kijk naar mijn eigen provincie Vlaams-Brabant, dan is het zonneklaar dat dat verbod ons op zijn minst één Kamerzetel kost. Het is jammer, maar ik had dus gelijk toen ik zei dat je als enige partij vasthaken aan een cumulverbod een vorm van politiek masochisme was die ons stemmen en dus ook zetels zou kosten. En ik vrees dat ik nu gelijk gekregen heb. Ik denk dat er iemand de verantwoordelijkheid moet nemen als je een dergelijke pandoering krijgt.'

Nieuwe oppositiekuur

Bonte zei zondag ook nog dat de SP.A niet in een regering moet stappen. 'Dat zou erop neerkomen dat de laatste binnenkort het licht moet uitdoen', aldus Bonte. Volgens hem moet de nieuwe voorzitter een nieuw inhoudelijk project bepalen en aan een geloofwaardige boodschap werken. Bovendien bestaat de groep nieuwe verkozenen voor een groot deel uit nieuwe gezichten. Daarom pleit Bonte ervoor te herbronnen in de oppositie in plaats van een rechtse meerderheid te depanneren.