Meer kandidaten voor toelatingsexamen arts en tandarts
Foto: EPA

Het aantal studenten dat zich ingeschreven heeft voor het toelatingsexamen arts en tandarts zit in stijgende lijn. De toelatingsproeven om aan de opleiding te mogen starten trokken meer dan 400 extra gegadigden aan, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zaterdag.

Wie volgend academiejaar aan de opleiding arts of tandarts wil starten aan een Vlaamse universiteit, moet eerst slagen in de toelatingsproef. Inschrijven voor de examens kon van 1 maart tot en met 15 mei. Voor het tweede jaar op rij zijn er twee aparte examens - één voor elke opleiding. Voor het toelatingsexamen arts op 2 juli liepen er 6.052 inschrijvingen binnen, tegenover 5.700 een jaar eerder. Ook voor het examen tandarts een dag later is er een stijging, van 1.227 tot net geen 1.300, blijkt uit de cijfers van het kabinet Crevits.

De toegang tot het beroep is beperkt door de zogenaamde federale contingentering. Kortweg betekent dit dat de instroom in de opleiding beperkt wordt. Volgend jaar zijn maximaal 1.153 starters in de opleiding arts toegelaten, voor de opleiding tandarts zijn dat er 147. In beide gevallen zijn dat er iets meer dan vorig jaar (1.102 en 135).

Dat betekent ook dat enkel slagen voor het toelatingsexamen, niet volstaat. Enkel de beste kandidaten worden toegelaten tot de opleiding.

Wie zich wil voorbereiden op het examen dat bestaat uit vragen rond wiskunde en wetenschap en ook communicatievaardigheden, krijgt dit jaar gratis toegang tot een oefenplatform.