Verjaardagsfeestje Duits tienermeisje loopt volledig uit de hand: negen arrestaties
Foto: Photo News

In het zuidwesten van Duitsland is het private verjaardagsfeestje van een zestienjarig meisje stevig uit de hand gelopen. Het feestje kreeg ‘project X’-allures: het aantal aanwezigen groeide aan tot zo’n 400 man.

In de nacht van vrijdag op zaterdag (14-15 juni) liep het verjaardagsfeestje in een lokaal zaaltje van een zestienjarig meisje danig uit de hand. Het feestje vond plaats in Grünstadt, op zowat 30 kilometer van Mannheim.

De politie kreeg steeds meer klachten van buurtbewoners over overlast door het feest en door roepende, dronken mensen.

De feestgangers waren opgehitst en verbaal agressief toen de politie ter plaatse kwam. Volgens lokale Duitse media was de stemming verhit, agressief en geïrriteerd. Opvallend: ook het jarige meisje en haar vader konden de massa niet onder controle houden en wilden dat er een einde kwam aan het feestje.

Ondertussen werd ook de ambulance meermaals opgeroepen op de locatie van het feestje. ‘Omdat de massa intussen tot 300 of 400 mensen was aangegroeid en de stemming steeds agressiever werd, riep de politie versterking op en werd het feestje beëindigd’, klinkt het in een persbericht.

Daarop kwam het tot de eerste schermutselingen met de politie. Toen de agenten met stenen werden bekogeld, hebben zij hun wapenstokken ingezet, aldus de politie. Het duurde meerdere uren vooraleer de rust was teruggekeerd en het terrein schoongemaakt werd.

Een agent raakte gewond aan het hoofd door een steen. Negen mensen zijn gearresteerd. Hoe het feestje zo kon ontsporen, wordt nog onderzocht. Het zestienjarige meisje had familie en vrienden uitgenodigd.

Het voorval doet denken aan de film Project X, en het gelijknamige voorval in het Nederlandse Haren in 2012. Nadat een meisje een openbare uitnodiging voor haar verjaardagsfeest had geplaatst op Facebook, verspreidde de uitnodiging zich als een lopend vuurtje- helemaal niet haar bedoeling. Duizenden mensen daagden op. Het leidde tot rellen en uiteindelijk was er zo’n 250.000 euro schade.