VN-baas vraagt onafhankelijk onderzoek naar aanval op olietankers
Foto: REUTERS

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de aanval van donderdag op de tankschepen in de Golf van Oman.

‘Het is belangrijk om de waarheid te achterhalen’, verklaarde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vrijdag over de tankschepen die donderdag beschadigd werden. ‘En het is belangrijk de verantwoordelijkheden bloot te leggen. Dat kan alleen maar als er een onafhankelijk orgaan onderzoek doet.’

‘Alleen de veiligheidsraad van de VN heeft de autoriteit om een dergelijk onderzoek op te starten’, zo zei Guterres na een onderhoud met het hoofd van de Arabische Liga, Ahmed Abul Gheit in New York.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stelde al snel na het incident Teheran verantwoordelijk. Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag tegenover de conservatieve zender Fox News gezegd dat ‘Iran dit heeft gedaan’. Het Amerikaanse leger heeft videobeelden vrijgegeven waarop te zien zou zijn hoe een Iraanse militaire patrouilleboot vaart naar een van de tankers die donderdag zijn aangevallen in de Perzische Golf. Volgens de Amerikanen kwam het daar een niet-ontplofte mijn verwijderen.

De Russen pleiten ondertussen voor terughoudendheid en een onafhankelijk onderzoek.