Trappist Westvleteren nu ook online te verkrijgen
Het telefoonsysteem om het bier te bestellen bezorgde de paters te veel stress. Foto: EPA

De trappistbieren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zullen voortaan verkocht worden via het internet. Het systeem waarbij klanten naar de ‘biertelefoon’ moesten bellen was verouderd, en de paters willen zo de zwarte markt buitenspel zetten.

Wie Westvleteren wil drinken, had tot voor kort twee keuzes. Je kon via de ‘biertelefoon’ hopen een bestelling te plaatsen, of afzakken naar de abdij. Toch was er geen zekerheid dat je het bier op de kop kon tikken, want per telefoonnummer kon je slechts om de 60 dagen een bestelling plaatsen en er was vaak een lange wachtrij. Wie naar de abdij rijdt, wordt met dezelfde nummerplaat slechts éénmaal om de 60 dagen binnengelaten.

Omdat het telefoonsysteem de paters te veel stress bezorgde, maar ook veel kopers gefrustreerd achterliet, wordt een webwinkel opgestart. De webwinkel zal met een ‘slimme wachtkamer’ werken. Wie al geruime tijd of nog nooit het bier besteld heeft, krijgt zo voorrang op kopers die recentelijk al bier besteld hadden. De paters hopen zo de distributie eerlijker te laten verlopen. 'We willen de grijze verkoop tegengaan en een klantvriendelijker en efficiënter systeem creëren,' zegt Jos Vermeulen, een vrijwilliger die samen met de paters het project in goede banen leidt. 'Malafide verkopers willen we zo beter tegengaan.'

Het nieuwe verkoopsysteem staat ook toe dat de monniken hun bier beter kunnen traceren. 'We kunnen herverkoop niet volledig uitsluiten', zegt Vermeulen. 'Maar nu kunnen we alles wel beter opvolgen. Alle klanten zijn nu ook bekend met naam via hun account.' Op die manier kan misbruik worden opgespoord en gestraft. Concreet gaat het om een schorsing van het account op de webwinkel.

De vernieuwing kadert in een groter project van modernisering die sinds 2011 de abdij in de 21ste eeuw moet brengen. Zo werden er ook al een nieuwe en milieuvriendelijke bottelarij en nagisting geïnstalleerd. 

Beperkt aanbod

Er wordt nog steeds gewerkt met een maximum van twee kratten per aankoop. Er zullen drie soorten Westvleteren te koop zijn, zolang de voorraad strekt. 'Wij brouwen om te leven, wij leven niet om te brouwen,' zegt Abt Manu Van Hecke. 'Daar komt voorlopig geen verandering in.' 

De website is maar twee keer per maand toegankelijk om bier te kopen, elke alternerende woensdag. De bestelling moet nog steeds afgehaald worden aan de abdij, met nummerplaatherkenning en QR-code. Online kun je kiezen wanneer je dat doet, aan de hand van een kalender met beschikbare tijdstippen.

Het eerste gewone verkoopmoment is gepland op 26 juni, maar de webwinkel heeft beperkte openingstijden. Volgende week zijn er twee testverkopen om de applicatie te testen.

Wie geïnteresseerd is, kan een kijkje nemen op www.trappistwestvleteren.be.

Alleenrecht

De trappist wordt alleen verkocht aan particulieren, het is verboden voor winkels om het bier aan te bieden. Dat alleenrecht hebben de paters van de abdij waar het bier gebrouwen wordt. Zij trokken een tijd geleden ten strijde tegen drankenhandelaars, webshops en kleine winkels die het bier op de zwarte markt op de kop tikten en doorverkochten. De paters zijn niet uit op winst, maar brouwen slechts vier dagen per maand om hun kosten te dekken. Eventuele winst gaat naar goede doelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig