Wie vandaag gaat shoppen voor een nieuwe wagen, worstelt vaak met de vraag welke aandrijving het meest geschikt is. Wordt het opnieuw een diesel of eerder een benzine? Of is het tijd om over te schakelen op een elektrische of hybridewagen?

Uit een onderzoek in opdracht van Kia op de website van Het Nieuwsblad blijkt dat heel wat potentiële autokopers vandaag aarzelen bij de keuze van het type aandrijving. Van de respondenten met een aankoopintentie geeft 39 procent aan nog niet te weten welk type wagen ze zullen kopen. Dat is het populairste antwoord. Wie wel al een keuze gemaakt heeft, gaat voor benzine, elektrisch, diesel, hybride of plug-inhybride (in die volgorde).

“Dat weet ik nog niet”
Huidige eigenaars van een diesel- of benzinewagen hebben vaak nu al de intentie om over te stappen op een (al dan niet gedeeltelijk) elektrische wagen. Het potentieel voor nieuwe elektrische wagens zoals de Kia e-Soul of e-Niro is dus groot. Zo zou slechts één op de vier dieselrijders voor zijn toekomstige wagen weer een dieselmotor overwegen en 42 procent onder hen weet het nog niet. Ook 35 procent van de benzinerijders antwoordt: ‘Dat weet ik nog niet’ op de vraag welk type aandrijving ze verkiezen in hun volgende wagen.

Bij de eigenaars van zelfopladende hybrides, plug-inhybrides en 100 procent elektrische wagens valt er minder twijfel te bespeuren. Wie vandaag al met een elektrische wagen rijdt, overweegt in 76 procent van de gevallen ook voor zijn volgende wagen een elektrisch model. Bij de bestuurders van een zelfopladende hybride en plug-inhybride is dat respectievelijk 50 en 74 procent. Kortom, wie vandaag al (gedeeltelijk) elektrisch rijdt, is daar doorgaans tevreden over. Mensen die in een grote stad wonen, blijken bovendien enthousiaster over elektrisch rijden.

Maak de juiste keuze
Twijfel je ook over de aandrijving van jouw volgende wagen? Zoals je ziet, ben je niet alleen. Probeer in de eerste plaats te bepalen hoeveel kilometers je aflegt per dag. Vergelijk dit met het rijbereik van enkele modellen die je interessant vindt. Een dieselwagen blijft een goede keuze voor wie vooral op de snelweg rijdt en dus langere afstanden aflegt. Benzinewagens zijn vooral populair bij bestuurders die zowel korte ritten als langere afstanden rijden.

Voor een plug-inhybride of elektrische wagen is het vooral belangrijk dat je thuis of op het werk de accu kunt opladen om de verbruikswinst te maximaliseren. Een klassieke hybride laadt zelf zijn accu op, maar rijdt dan weer minder ver op de elektromotor. Vooraf jouw specifieke rijprofiel en gebruiksomstandigheden bepalen, is dus cruciaal in de keuze van de juiste motor.

Welke aandrijving je ook kiest, Kia heeft de oplossing. Zo bestaat de Kia Niro met hybride, plug-inhybride en 100 procent elektrische aandrijflijn.
 

Ben jij ook klaar om elektrisch te rijden?
Ontdek hier het elektrische gamma van Kia. »

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in