De VS heeft een video vrijgegeven waarin Iraanse militairen een mijn die niet ontploft is van een Japanse olietanker zouden verwijderen.

Washington beschuldigt Iran van de aanvallen op olietankers in de Golf van Oman. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verwees gisteren onder meer naar de gebruikte wapens.

De vrijgegeven videobeelden moeten die beschuldiging ondersteunen. Het zou leden van de Iraanse Revolutionaire Garde tonen die acht uur na de explosies een onontplofte kleefmijn verwijderen van de romp van de Kokuka Courageous. Het Amerikaanse leger deelt ook een foto van de Japanse tanker, waarop de mijn zou te zien zijn voor die werd verwijderd.

VS: ‘Video toont hoe Iran mijn verwijdert’
Foto: REUTERS

Twee tankers, de Front Altair en de Kokuka Courageous, werden ongeveer gelijktijdig getroffen door explosies. De bemanning werd geëvacueerd.

Bij een vorige, veel lichtere, aanval op vier tankers in de Golf van Oman vorige maand, wezen de VS al beschuldigend naar Iran.

‘De aanvallen vormen een duidelijke bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’, verklaarde Pompeo. Ook Londen gelooft de Amerikaanse inschatting dat Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen.

Teheran ontkent de beschuldigingen. Pro-Iraanse twitterati verspreidden gretig de these van een false flag-operatie. Hebben pakweg de Israëlische Mossad of de CIA het incident opgezet om Iran verder internationaal te kunnen isoleren?