Brussel pakt uit met straatkunst van Bruegel
Een variant op het schilderij ‘Jagers in de sneeuw’ Foto: BELGAONTHESPOT

In de Brusselse Marollen wordt kunstenaar Pieter Bruegel gevierd. Voor de 450ste verjaardag van zijn overlijden werden, onder leiding van het collectief Farm Prod, veertien nieuwe muurschilderingen toegevoegd aan het Street Art Parcours van Brussel-stad.

Het is de bedoeling om het werk van Bruegel op een originele en verfrissende manier in het straatbeeld te brengen, zodat iedereen ervan kan genieten.

De zes artiesten van het collectief Farm Prod en verschillende gastartiesten kregen carte blanche, maar er moest een duidelijke link zijn naar Bruegel.

Verschillende taferelen en schilderijen uit het rijke oeuvre van Bruegel, die twee derde van zijn doeken bovendien in Brussel schilderde, komt terug in het straatbeeld. Het schilderij ‘De vlucht naar Egypte’ is omgevormd tot een hedendaagse migratietocht waarbij Jozef en Maria de grenssteen van Europa oversteken en een mensensmokkelaar hen wat verder opwacht.

Het collectief Farm Prod maakte van ‘De parabel van de goede herder’ een echte inwoner van de Marollen: de herder is een multiculturele man geworden die aan de Vossenstraat, ook erg toepasselijk, een vos op zijn schouders draag in plaats van een schaap.

Brussel pakt uit met straatkunst van Bruegel
‘De parabel van de goede herder’ Foto: BELGAONTHESPOT

Iets lager dan het Vossenplein is er dan weer een zeldzaam portret van Bruegel verwerkt tussen een alfabet van typisch Brusselse woorden en gezegden.