Topfavoriet Boris Johnson heeft de eerste ronde van de leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij afgetekend gewonnen met 114 van de 313 stemmen (36%). Esther McVey en Andrea Leadsom, de enige twee vrouwelijke kandidaten, en Mark Harper vallen af.

Boris Johnson blijft dus na de eerste ronde van de Tory-leiderschapsverkiezing torenhoog favoriet om in de voetsporen te treden van Theresa May. Hij verzekerde zich van de steun van 114 van de 313 parlementsleden. 'Dank aan mijn vrienden en collega's binnen de Conservatieve Partij voor hun steun', tweette Johnson na het tellen van de stemmen. 'Ik ben verheugd de eerste stemronde gewonnen te hebben, al is er nog een lange weg te gaan.'

Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken, haalde 43 van de 313 uitgebrachte stemmen. Michael Gove, minister van Leefmilieu, verzekerde zich van 37 stemmen, ex-minister Dominic Raab wist 27 partijgenoten te overtuigen. 

Kandidaten Esther McVey en Andrea Leadsom, de enige twee vrouwelijke kandidaten, en Mark Harper vallen af. Zij slaagden er niet in minstens 17 partijgenoten, of 5 procent van de Conservatieve parlementsleden, te overtuigen.

Tweede stemronde

De tweede stemronde vindt plaats op 18 juni. Opnieuw zullen de 313 Conservatieve parlementsleden dan stemmen voor hun favoriete kandidaat. Alleen ligt de lat dan hoger: kandidaten moeten dan 33 stemmen halen om door te stoten. Als geen enkele van hen minder dan 33 stemmen haalt, valt de kandidaat af met het laagste aantal stemmen. Deze stemronde wordt zo vaak als nodig herhaald, tot er nog twee kandidaten overblijven.

De laatste stemronde vindt plaats vanaf 22 juni. Dan zijn niet de 313 parlementsleden aan zet, maar de plusminus 125.000 partijleden van de Conservatieve Partij. Zij kunnen per brief op hun favoriete kandidaat stemmen. Hij wordt naast leider van de Conservatieve Partij ook premier van het Verenigd Koninkrijk.