Opnieuw olietankers aangevallen in Golf van Oman
Op beelden van de Iraanse staatstelevisie is te zien hoe een tanker zwaar beschadigd raakte bij een aanval Foto: AFP

Twee olietankers zijn zwaar beschadigd geraakt na een vermoedelijke aanval in het gebied tussen Saudi-Arabië, Iran en Oman. Het personeel is wel in veiligheid gebracht. Wie achter de aanslagen zit, is voorlopig onduidelijk.

Volgens sommige bronnen gebeurden de aanslagen met torpedo’s, ook al is het niet uitgesloten dat het om aanvallen vanop land, of aanvaringen met zeemijnen gaat. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.

Het gaat om de Front Altair en Kokuka Courageous. De Iraanse marine heeft de opvarenden van de boten, respectievelijk 23 en 21 mensen, ongedeerd in veiligheid gebracht.

De eerste tanker vaart onder vlag van de Marshalleilanden en heeft een Noorse eigenaar. Volgens het Noorse persbureau NTB had het schip olie geladen in een haven in de Verenigde Arabische Emiraten. Het zou Taiwan als bestemming gehad hebben. Er is brand aan boord.

De Kokuka Courageous, die onder Panamese vlag zou varen, heeft methanol aan boord en liep schade op in een ‘veiligheidsincident’, aldus het bedrijf Bernhard Schulte Shipmanagement. De vracht is intact en het schip loopt geen risico om te zinken, luidt het. De tanker zou Singapore als bestemming gehad hebben.

De tankers varen in de buurt van de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie. In het noorden grenst de Golf van Oman aan Iran, in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in het zuiden aan Oman.

Meer aanvallen

Een maand geleden meldden de VAE al sabotage tegen vier handelsschepen in de Golf van Oman. Volgens bronnen in Saudi-Arabië liepen twee tankers van het land zware schade op. De precieze omstandigheden van die incidenten blijven onduidelijk.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton wees toen met de beschuldigende vinger naar Iran. Hij sprak over aanvallen met zeemijnen, maar legde geen bewijzen voor zijn beschuldigingen voor. De regering in Teheran sprak van ‘belachelijke beweringen’.

Olieprijs

De aanvallen zorgen voor onrust op de internationale oliemarkten. De prijzen van ruwe olie gingen enkele procenten omhoog, uit vrees dat de levering in het gedrang komt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig