Zo kiest de Conservatieve Partij een nieuwe leider
De laatste weken van Theresa May als premier van het Verenigd Koninkrijk zijn ingegaan. Foto: Photo News

Nadat Theresa May eind mei haar ontslag aankondigde, is de Conservatieve Partij begonnen aan een zoektocht naar een nieuwe leider. De echte afvalrace start donderdag, maar het duurt zeker nog een maand tot de winnaar bekend is.

Liefst tien leden van de Conservatieve Partij stelden zich de afgelopen weken kandidaat om in de voetsporen te treden van May. Topfavoriet is ex-minister en gewezen Londens burgemeester Boris Johnson, die woensdag zijn campagne aftrapte. Zijn belangrijkste uitdagers zijn Michael Gove, Dominic Raab, Jeremy Hunt en Rory Stewart. De centrale vraag is zonder meer wie van hen de Brexit tot een goed einde kan brengen.

Vandaag, 13 juni, zijn eerst de 313 parlementsleden van de Conservatieve Partij aan zet. Zij mogen allemaal hun stem uitbrengen op een van de tien kandidaten. Wie na deze eerste stemronde minder dan 17 stemmen haalt, of 5 procent van de stemmen, valt meteen af. De anderen gaan in principe door naar de volgende stemronde - al kunnen kandidaten die het slechts met de hakken over de sloot haalden, er ook voor kiezen de handdoek in de ring te gooien en zich scharen achter een andere kandidaat.

De tweede stemronde is op 18 juni. Opnieuw zullen de 313 Conservatieve parlementsleden dan stemmen voor hun favoriete kandidaat. Alleen ligt de lat dan hoger: kandidaten moeten 33 stemmen halen om door te stoten. Als geen enkele van hen minder dan 33 stemmen haalt, valt de kandidaat af met het laagste aantal stemmen. Deze stemronde wordt zo vaak als nodig herhaald, tot er slechts twee kandidaten overblijven.

De laatste stemronde vindt plaats vanaf 22 juni. Nu zijn niet de 313 parlementsleden aan zet, maar de plusminus 125.000 partijleden van de Conservatieve Partij. Zij kunnen per brief op hun favoriete kandidaat stemmen.

Eens alle stemmen geteld zijn, wordt in de week van 22 juli bekendgemaakt wie voortaan de Conservatieve Partij mag leiden. Aangezien zij de regering leiden, wordt hij of zij meteen ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.