Mexico verkoopt presidentieel vliegtuig om migratieplan te financieren
Het luxueuze vliegtuig werd in 2012 door toenmalig president Felipe Calderón voor 218 miljoen dollar aangekocht. Foto: Aztec Reports

Sinds de Verenigde Staten dreigden hun importheffing op te krikken, zit een migratieakkoord met buurland Mexico in het verschiet. Om de maatregelen over de toestroom van vluchtelingen vanuit Centraal-Amerika naar de VS te bekostigen, wil het land onder andere geld inzamelen met de verkoop van het presidentieel vliegtuig.

Zolang Mexico de migratie naar de VS niet aanpakt, zullen de importtarieven tot oktober maandelijks met 5 procent stijgen. Met die voorwaarden draaide het Witte Huis de duimschroeven aan bij buurland Mexico. Het daaruit ontstane akkoord stelt Mexico voor de opdracht om immigratie naar de VS in te perken.

Het presidentieel vliegtuig – dat al maanden te koop staat voor een minimaal bedrag van 150 miljoen dollar – zou dienen als financiering voor het migratieplan. In 2018 deed een Mexicaanse bedrijfsleider al een bod van 99 miljoen dollar, maar zijn bod kreeg geen gehoor.

President Andrés Manuel López Obrador vertelde al dat hij commercieel zou vliegen. Behalve de Boeing 787 van Obrador verkoopt de Mexicaanse staat nog zestig andere vliegtuigen en zeventig helikopters.

Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard vertelde aan het persagentschap Reuters dat Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador zullen samenwerken om Centraal-Amerikaanse vluchtelingen van armoede en geweld in eigen land te houden. Ook wil het land zo’n zesduizend leden van de Nationale Garde stationeren aan de grens met Guatemala.

Hoeveel geld Mexico zal investeren in het migratieplan, zou volgens Ebrard vrijdag aangekondigd worden. Mexico krijgt van de VS 45 dagen om te laten zien dat er aanzienlijke vorderingen zijn gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in