Golf van steunbetuigingen voor demonstranten Soedan op sociale media
Een slachtoffer van het regeringsgeweld in Soedan wordt verzorgd in een ziekenhuis in hoofdstad Khartoem. Foto: REUTERS

De afgelopen dagen veranderden heel wat gebruikers van Facebook, Twitter en Instagram hun profielfoto in een blauw vierkant, de favoriete kleur van een van de demonstranten die om het leven kwam bij de bloedige protesten in Soedan.

De 26-jarige ingenieur Mohamed Mattar, een alumnus van de Brunel-universiteit in Londen, werd op 3 juni doodgeschoten door Soedanese veiligheidstroepen, naar verluidt toen hij twee vrouwen wilde beschermen tijdens de bloedige protesten van de afgelopen dagen.

Mattar nam deel aan de zogenoemde ‘acties van burgerlijke ongehoorzaamheid’, een sit-inprotest voor het ministerie van Defensie in hoofdstad Khartoem, waarmee de eis om de overgang van een militair bewind naar een burgerregering kracht moest worden bijgezet. De Soedanese regering besloot echter het protest met harde hand uiteen te slaan.

Sinds zijn overlijden wordt op sociale media de hashtag #BlueForSudan gebruikt als eerbetoon aan Mattar. Blauw zou namelijk de favoriete kleur van de overleden demonstrant geweest zijn.

Minstens honderd doden

‘Door de dood van Mattar is ons voorzichtige optimisme in slechts enkele seconden veranderd in volstrekt afgrijzen. Toch krijgen de gebeurtenissen in Soedan nog steeds niet de aandacht die ze verdienen in de internationale media’, zegt Mohamed Abdelrahman, een Soedanees die in het Verenigd Koninkrijk woont, aan de Britse nieuwssite Middle East Eye. ‘Hoe meer mensen hun profielfoto blauw maken, des te meer anderen zullen beseffen wat er aan het gebeuren is in Soedan.’

Sinds begin juni hebben militairen van de Soedanese Rapid Support Forces (RSF) minstens honderd opposanten gedood die samen met duizenden andere betogers al enkele maanden een sit-in hielden voor het ministerie van Defensie in Khartoem. De echte dodentol ligt ongetwijfeld nog hoger, omdat de terreuracties verdergaan en omdat de militairen een groot aantal lijken in de Nijl gooiden.