Oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker is overleden
De Decker zou uiteindelijk een kwart van zijn politieke carrière doorbrengen in de Senaat. Foto: Photo News

De voormalige liberale voorzitter van de Senaat Armand De Decker is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Hij heeft er een lange carrière opzitten in de Senaat, die hij met vuur verdedigde. De Decker gold ook als een van de defensiespecialisten van de MR. Vorig jaar verliet hij die partij, nadat hij in verdenking werd gesteld in Kazachgate.

‘De liberale familie heeft op deze 12 juni een van haar grote figuren verloren ... België verliest een staatsman met een opmerkelijke intelligentie, een warme persoonlijkheid en bruggenbouwer die bekend staat voor zijn genegenheid voor het land. Een dienaar van de staat die in 2017 samen met Herman Van Rompuy aangesteld werd als koninklijke bemiddelaar’, aldus Boris Dilliès (MR), de huidige burgemeester van Ukkel, die het overlijden bekendmaakte.

De Decker begon zijn politieke carrière veertig jaar geleden als adjunct-secretaris-generaal van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensieminister Charles Poswick.

Oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker is overleden
In november 2009 werd De Decker tot minister van Staat benoemd. Foto: BELGA

In 1981 werd hij Kamerlid. Dat bleef hij tot 1995. Bij de verkiezingen van dat jaar was hij liberaal lijsttrekker voor het eerste autonome Brusselse parlement. Hij werd voorzitter van de hoofdstedelijke raad en gemeenschapssenator.

Verzet tegen afschaffing Senaat

Op 13 juni 1999 werd hij opnieuw verkozen in het Brussels parlement. Van daaruit werd hij naar het parlement van de Franse gemeenschap gestuurd. Hij werd ook gemeenschapssenator en klom langs die weg op tot voorzitter van de Senaat. Hij ontpopte zich als grote verdediger van de hoge vergadering en het tweekamerstelsel, en verzette zich tegen de plannen van premier Guy Verhofstadt om de Senaat af te schaffen.

De Decker zou uiteindelijk een kwart van zijn politieke carrière doorbrengen in de Senaat. Die zat hij voor van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010. Van 2004 tot 2007 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering Verhofstadt II. Van 2006 tot 2017 was hij burgemeester van Ukkel. In november 2009 werd hij tot minister van Staat benoemd.

Oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker is overleden
De Decker verliet de MR vorig jaar, maar bleef wel in het Brusselse parlement zetelen. Foto: BELGA

Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in mei vorig jaar in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier-Kazachgate. In 2011 en 2012 deed hij volgens het gerecht aan ongeoorloofde politieke lobbying om de wet op de verruimde minnelijke schikking te laten goedkeuren op maat van miljardair Patokh Chodiev en twee van diens zakenpartners. De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev en co. Zelf bleef de oud-senator beweren dat hij in de Kazachgate-zaak enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro zijn honorarium waren.

Na zijn inverdenkingstelling stapte hij op bij de MR, maar bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

‘Verdedigde met overtuiging en elegantie liberale waarden’

‘Met droefheid heb ik het overlijden van Armand De Decker vernomen. Betrokken persoonlijkheid, die vele politieke verantwoordelijkheden heeft uitgeoefend’, aldus ontslagnemend premier Charles Michel (MR). ‘Hij heeft altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden verdedigd tijdens zijn politieke strijd. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn echtgenote Jacqueline, zijn broer Jacques en al zijn naasten.’

‘Hij was een aanbidder van Brussel en een onophoudelijke verdediger van België’, reageert de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) op het overlijden van de minister van Staat.

‘Met droefheid verneem ik het overlijden van Armand De Decker. Senaatsvoorzitter, burgemeester en vooral een Brusselaar, die van de regio hield en haar verdedigde’, laat de Brussels volksvertegenwoordiger en gewezen burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR) weten.

Oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker is overleden
De Decker gold als een van de defensiespecialisten van de MR. Foto: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig