Jambon heeft vragen bij 'irrealistische toverformules' van Vlaams Belang
Jan Jambon steunde vandaag de campagne van Frieda Brepoels in Bilzen. Foto: Raymond Lemmens

N-VA-kopstuk Jan Jambon stelt zich vragen bij de geloofwaardigheid van het programma van Vlaams Belang. 'Hun formules zijn nogal populistisch en ik denk niet dat ze zullen werken', zei Jan Jambon vanavond in Terzake. Maar het zou te gemakkelijk zijn om ze terug in de oppositie te duwen, want dan kunnen ze verder met irrealistische toverformules kiezers trachten te lokken.' Vlaams Belang mag wel nog eens op gesprek bij Vlaams formateur Bart De Wever.

Eerder vandaag raakte bekend dat Vlaams formateur Bart De Wever, tevens N-VA-voorzitter, Vlaams Belang heeft uitgenodigd voor een derde gesprek in aanloop naar de vorming van een regering. Of en wanneer ook SP.A, CD&V en Open VLD opnieuw op gesprek gaan, is nog niet bekend.

Het derde gesprek geeft aan dat de N-VA Vlaams Belang nog steeds ernstig lijkt te nemen als mogelijke toekomstige regeringspartij. Het interview van Jan Jambon in Terzake, zwakt die perceptie echter af.

Jan Jambon stelt zich immers hardop vragen bij de geloofwaardigheid van het Vlaams Belang-programma. De partij pleit onder meer voor een complete immigratiestop en het stopzetten van de solidariteitsbijdragen aan Wallonië. 'Het Vlaams Belang heeft een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer, maar ik denk dat de formules nogal populistisch zijn en dat ze niet zullen werken', aldus Jambon.

De voormalige vicepremier vindt het wel belangrijk om met de partij te praten. 'Het zou te gemakkelijk zijn om ze "d'office" terug in de oppositie te duwen zodat ze verder met irrealistische toverformules kiezers kunnen trachten te lokken. We moeten kijken of we met het Vlaams Belang akkoorden zouden kunnen maken, zodat ze kunnen aantonen of hun formules al dan niet werken, zodat ze zelf ook verplicht zijn om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van te bombarderen vanuit de marge.'

N-VA en Vlaams Belang hebben in Vlaanderen geen meerderheid samen, en hebben voor een eventuele regeringscoalitie dus een derde partner nodig. De andere partijen hebben echter al laten weten dat ze daar niet voor staan te springen. 'Er moet dan inderdaad een derde partner bij komen. Dat zijn moeilijke gesprekken en ik zal ze nu ook niet nog moeilijker maken', zegt Jambon daarover.

Afgelopen weekend achtte Siegfried Bracke in De zevende dag de kans op samenwerking met Vlaams Belang klein ‘om de simpele reden dat er te veel verschillen zijn’. Dezelfde dag verkondigde Theo Francken in de krant De Zondag dat hij een minderheidsregering met gedoogsteun van VB niet uitsluit. Voor CD&V en Open VLD is élke vorm van samenwerking met Vlaams Belang uitgesloten.