Europese liberale fractie omgedoopt tot Renew Europe
Foto: REUTERS

De partij van Emmanuel Macron en de Europese liberalen hebben een naam gekozen voor hun nieuwe groep in het Europees Parlement: Renew Europe.

De liberale fractie in het Europees Parlement wordt de komende legislatuur onder meer aangevuld met de verkozenen van La République En Marche van de Franse president Emmanuel Macron. En dat vroeg om een nieuwe naam.

Naast Renew Europe lagen volgens Politico nog drie andere opties op tafel: The Europeans, Europe Forward en ‘iets met het woord Europa’.

Renew Europe zal de op twee na grootste groep in het parlement vormen, na de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocratische S&D. Dankzij de samenwerking met de partij van Macron groeien de Europese liberalen van 68 naar een voorlopige 110 zetels.

Tijdens de eerste plenaire vergadering van het nieuwe parlement, van 2 tot 4 juli in Straatsburg, zal het programma van Renew Europe officieel worden voorgesteld.

Uittredend fractievoorzitter Guy Verhofstadt (Open VLD) toont zich in een tweet alvast opgetogen met de nieuwe naam. ‘We zijn sterker dan ooit en hebben een unieke kans om Europa vorm te geven. Er ligt veel werk voor ons. We zijn geïnspireerd om te bouwen aan een vrij en fair Europa’, schrijft hij.

Op de website van Renew Europe is te lezen dat de fractie zich uitdrukkelijk tegen populisme en nationalisme wil afzetten. Volgende week woensdag 19 juli kiest de fractie haar nieuwe voorzitter.