De ‘show’ must go on in Wallonië
Jean-Marc Nollet, Elio Di Rupo Foto: BELGA

De PTB/PVDA gaf gisteren de brui aan gesprekken met de PS. Ecolo nam vandaag de fakkel over. Een bewogen tweedaagse in Namen. ‘We verdienen beter dan de cinema die ik gisteren heb gezien.’

De gesprekken tussen de PS en de PTB/PVDA brachten de twee partijen niet dichter bij elkaar. Raoul Hedebouw sprak over de ‘arrogantie’ van de PS, en omgekeerd viseerde Elio Di Rupo de ‘onverantwoordelijke houding’ van uiterst links. Een nieuwe uitnodiging van de PS voor donderdag, wees Hedebouw af. Zo lijkt de piste die Magnette zei te willen - een minderheidsregering met Ecolo en gedoogsteun van PTB/PVDA - van de baan. Paul Magnette geeft nog niet helemaal op: ‘De onderhandelingen zijn niet voorbij, ze zijn nog niet begonnen’, sprak hij op Twitter. Woorden die bedoeld waren voor Hedebouw.

Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo, schoof woensdagmiddag aan tafel bij Di Rupo en Magnette. Nollet leek niet gediend met de ‘cinema’ die de PS en PTB/PVDA volgens hem opvoeren. ‘Ik laat me niet verleiden om van deze belangrijke ontmoeting een communicatieshow te maken.’ Hij bracht wel tien ‘cruciale maatregelen’ mee voor de ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’, de regering van de Franse Gemeenschap. Dat gesprek leek beter te zijn verlopen, Di Rupo sprak van ‘sterke convergenties’ met het PS-programma.

‘We gaan nu enkele dagen tijd nemen om alles in detail te bekijken’, aldus Di Rupo. Volgens Di Rupo bestaan er alle opties nog mogelijk voor een volgende regering.