In Hongkong zijn woensdag betogers en ordetroepen slaags geraakt tijdens protesten tegen een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken. Er wordt geschoten met rubber kogels en traangas ingezet. Het parlement besloot het debat uit te stellen.

Nadat afgelopen weekend al eens een miljoen mensen op straat kwamen in de voormalige Britse kolonie om te protesteren tegen het wetsvoorstel, verzamelden woensdag opnieuw honderdduizenden demonstranten rond het gebouw van de wetgevende raad van Hongkong.

Nadat manifestanten barricades hadden opgeworpen en voorwerpen hadden gegooid naar de ordetroepen, besloten die terug te schieten met rubber kogels en traangas. Veel van de actievoerders dragen mondmaskers en beschermende brillen. Persagentschap Reuters meldt dat er na het afvuren van het traangas paniek uitbrak in de mensenmassa. Ambulances banen zich een weg door de mensenzee om gewonden af te voeren. Van slachtoffers is echter nog geen sprake.

‘De demonstranten moeten ophouden geweld te gebruiken’, meldt politiechef Stephen Lo. Hij waarschuwt inwoners om geen rellen uit te lokken. Tegen Reuters bevestigde hij het gebruik van rubber kogels.

Grote steun

Onder druk van de demonstranten besloot de wetgevende raad van Hongkong woensdag om het debat over het wetsvoorstel uit te stellen tot een latere datum, maar verdere details gaf ze niet. Hoewel afgelopen zondag al een miljoen mensen op straat waren gekomen om te betogen, besliste de regering om door te gaan met de wet. Ze wil op 20 juni de wet laten goedkeuren.

Meer dan duizend bedrijven kondigden op de sociale media aan dat ze hun deuren zullen sluiten en mee zullen manifesteren. De vakbonden lieten aan persagentschap DPA weten dat ze hun leden aanmoedigen om zich ziek te melden, terwijl de vakbonden van de sociaal werkers en leerkrachten plannen om mee te protesteren. Daarnaast liet een busbedrijf weten dat zijn chauffeurs trager zullen rijden om zo de betogers te steunen.

Ook vanuit Taiwan kregen de manifestanten steun. ‘Ik sta schouder aan schouder met de honderdduizenden in Hongkong die strijden tegen de uitleveringswet en voor gerechtigheid. Weet dat jullie niet alleen zijn’, liet de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu op Twitter weten. ‘Taiwan steunt jullie. De wil van het volk zal zegevieren.’

Regering wil doorzetten

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

De regering zegt ondanks het uitstel van woensdag nog steeds niet van plan te zijn het wetsvoorstel in te trekken.

De rechtsstaat brokkelt af

Hongkong was sinds 1841 een Britse kolonie. In de tweede helft van de twintigste eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste zakencentra ter wereld.

In 1997 droegen de Britten de macht over aan China. Dat gebeurde met de ­belofte dat Peking tot 2047 een mini-grondwet zou respecteren die garandeerde dat Hongkongers van hun onafhankelijke rechtsstaat en ­uitgebreide grondrechten konden blijven genieten. Hongkong mocht ­volgens die afspraak ook een eigen politieke- en economische koers varen en behield de Hongkong-dollar.

Via deze zogenaamde ‘een staat, twee systemen-formule’ hoopten de Britten dat ook de Chinezen de voordelen van de liberale rechtsstaat zouden inzien en adopteren. Maar het ziet ­ernaar uit dat China zijn autoritaire bestuursvorm aan Hongkong wil opdringen. Het burgerlijke verzet tegen deze evolutie mag dan al massaal zijn, waarnemers betwijfelen of de Chinese ­inmenging gestopt kan ­worden.

Betogers en politie in Hongkong slaags tijdens massaal protest tegen omstreden wetsvoorstel
Foto: REUTERS