‘Mismanagement bij Oxfam over misbruikschandaal’
De Belg Roland Van Hauwermeiren, voormalig directeur van Oxfam Foto: rr

De Britse ‘Charity Commission’, de waakhond van ngo’s, beschuldigt Oxfam van mismanagement in de manier waarop de organisatie de beschuldigingen over seksueel misbruik door haar personeel afwikkelde.

Begin vorig jaar kwam de Britse afdeling van Oxfam in opspraak voor seksueel wangedrag van enkele van haar medewerkers na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010. Daarbij zouden jonge vrouwen zijn betaald voor seks, mogelijk zelfs minderjarigen van amper 12 of 13 jaar oud. Ook in Tsjaad zouden Oxfam-medewerkers, onder wie de Belg Roland Van Hauwermeiren, vrouwen hebben betaald voor seks. Van Hauwermeiren moest later opstappen. Maar Oxfam kwam onder vuur te liggen omdat het op de hoogte was van wat zich daar afspeelde, en de medewerkers toch een waardige exit gunde.

‘Wat verkeerd liep in Haïti was geen geïsoleerd geval’, zegt Helen Stephenson van de Charity Commission dinsdag. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat, over een periode van jaren, de interne cultuur bij Oxfam dit laakbare gedrag toeliet. Op bepaalde momenten werden de waarden waar de ngo voor staat vergeten.’ De ngo startte in 2011 een eigen onderzoek, maar dat meldde geen seksuele uitbuiting. De Charity Commission wijst erop dat de ngo niet luisterde naar waarschuwingen, zelfs van haar eigen personeel.

De Britse tak van Oxfam aanvaardt de uitkomst van het rapport en zegt de aanbevelingen te zullen volgen. Verantwoordelijke Caroline Thomson noemt de bevindingen ‘beschamend’ en geeft toe dat de organisatie meer had moeten doen om uit te zoeken wat zich precies in Haïti heeft afgespeeld. ‘De beslissing om Van Hauwermeiren ontslag te laten nemen zonder verder onderzoek naar zijn gedrag, zou onder het huidige beleid niet meer toegelaten worden’, verklaarde ze aan de BBC.

Woensdag verschijnt het rapport van de onafhankelijke commissie die de internationale koepel van Oxfam heeft aangesteld.

Door het schandaal zag Oxfam veel donoren afhaken en kreeg het ook geen geld meer van de Britse overheid. Het Britse departement voor internationale ontwikkeling zal ‘binnenkort’ beslissen over de toekomstige relatie met Oxfam, bericht de Britse openbare omroep BBC dinsdag.