Russisch journalist Ivan Goloenov gaat vrijuit na mediastorm
Goloenov schreef onder meer voor de Russische nieuwssite Medusa. Foto: Reuters

De onderzoeksjournalist stond zaterdag terecht voor het dealen van drugs, maar kon op de steun van het gros van de Russische pers rekenen. Dinsdag liet de politie alle beschuldigingen abrupt vallen. Dat meldt persagentschap Belga, op gezag van Russische staatsmedia.

Volgens zijn advocaten werden de drugs vakkundig geplaatst door de autoriteiten, aldus BBC. Eerder raakte al bekend hoe de foto’s van het drugslab niet in Goloenov’s woning waren genomen (De Standaard 10/6).

Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev bevestigde aan de Russische staatsmedia dat Goloenov’s schuld ‘niet bewezen is’. Die beslissing kwam volgens hem na ‘forensisch, biologisch en genetische teksten, en vingerafdrukken. Later vandaag zal hij worden vrijgelaten’, voegde hij daaraan toe.

Onderweg naar een interview in Moskou werd Goloenov donderdag aangehouden voor het verhandelen en produceren van drugs.

Drie grote Russische kranten – Vedomosti, Kommersant en RBK – openden maandag met dezelfde woorden: ‘Ik/wij zijn Ivan Goloenov’. Naast de voorpagina’s van de kranten, die in geen tijd uitverkocht waren, tekenden zo’n 150.000 mensen een petitie voor zijn vrijlating. Volgens zijn advocaat is Goloenov herhaaldelijk geslagen geweest zijn door de agenten. Velen zien dit dan ook als een inbreuk op de persvrijheid. De twee betrokken agenten werden intussen geschorst.

Volgens de kranten is Golunov erin geluisd. Ze zien er de hand in van corrupte overheidsmedewerkers die hem het zwijgen wilden opleggen.