Belgische Amaya Coppens vrijgelaten in Nicaragua
Foto: LA PRENSA/ARCHIVO/Eddy López

De Belgisch-Nicaraguaanse geneeskundestudente Amaya Coppens is vrijgelaten als politieke gevangene. Dat heeft het Spaanse persbureau EFE gemeld. Een familielid heeft het nieuws aan Belga bevestigd.

Amaya Coppens (23), die een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder heeft, zat sinds 10 september in de cel en werd beschuldigd van terrorisme, gevangenneming en brandstichting.

Ze was een van de boegbeelden van ‘Movimiento Estudiantil 19 de Abril’, de studentenbeweging die in april vorig jaar in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua en in andere steden protesteerde tegen een geplande hervorming van de sociale zekerheid en tegen het autoritaire bewind van president Daniel Ortega.

De manifestaties werden hardhandig neergeslagen, wat aan minstens 325 mensen het leven zou hebben gekost. Volgens oppositiebewegingen zouden tussen de 600 en 800 tegenstanders van Ortega gevangengenomen zijn.

Coppens (24) is thuisgekomen in haar woning in Esteli in het noorden van Nicaragua, vertelt een familielid aan Belga. Ze werd verwelkomd door een hondertal mensen. 

Andere mensen die volgens het Spaanse persbureau werden vrijgelaten, zijn onder meer de journalisten Miguel Mora en Lucía Pineda.