PS praat met PVDA over ‘zo progressief mogelijke regering’ in Wallonië, desnoods met gedoogsteun
De PS en de PVDA zitten opnieuw samen aan de onderhandelingstafel. Foto: Photo News
PS-voorzitter Elio Di Rupo en Paul Magnette praten vandaag voor de tweede maal met de PVDA over de mogelijke vorming van een nieuwe Waalse regering. ‘We willen nog steeds een zo progressief mogelijke regering vormen’, aldus Magnette. Als de PS geen meerderheid weet te vormen met de PVDA, denkt het aan een minderheidskabinet met Ecolo en gedoogsteun van de PVDA.

De extreemlinkse partij wil de donkerrode accenten uit haar programma in een mogelijk regeerakkoord vertaald zien. ‘We willen een goeie rode wijn, geen slechte rosé die met water is aangelengd tot bocht’, zei PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw voor aanvang van het overleg.

Di Rupo en zijn partijgenoot Paul Magnette zijn bezig aan een tweede consultatieronde met de andere partijen die verkozenen hebben in het Waals Parlement. Het CDH komt niet meer aan bod. Die partij kiest voor de oppositie. Met de MR was er vrijdag al een gesprek, Ecolo komt woensdag nog langs.

Hedebouw kwam dinsdag samen met PVDA-voorzitter Peter Mertens en Germain Mugemangango aan op het overleg. Hedebouw had vragen bij de timing van het overleg, luttele uren voor de nieuwe Waals parlementsleden de eed moeten afleggen. PS-kopstuk Paul Magnette stelde hem gerust: ‘We kunnen tot vanavond praten, zelfs heel de nacht’.

Zo progressief mogelijk

‘We willen nog steeds een zo progressief mogelijke regering vormen’, zei Magnette. ‘Ik hoop echt dat we convergenties kunnen vinden met de PVDA en dat we hen kunnen overtuigen dat er wel degelijk iets ondernomen kan worden in Wallonië, met de Waalse middelen. Wat telt, is wat we voor de mensen doen’, zei Magnette.

Als er geen meerderheidsakkoord gevonden kan worden met de PVDA, kan de PS nog altijd proberen een minderheidskabinet met Ecolo te vormen, gesteund door de PVDA, zei Magnette. ‘Die formule bestaat in negen van de 28 landen van de EU. Het is een ernstige piste, die het parlement meer rechten geeft’.

De PVDA waarschuwt wel dat het in dat scenario over elke tekst ‘geval per geval’ zou onderhandelen.