Humanitaire hub voor migranten weg uit Brussel-Noord
Het Noordstation in Brussel Foto: BELGAIMAGE

De humanitaire hub van de hulporganisaties Dokters van de Wereld, Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen en het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen huist sinds dinsdag op een nieuwe locatie in de Havenlaan. De hub trekt na anderhalf jaar weg uit het Brusselse Noordstation, omdat het huurcontract afliep.

De Haven van Brussel stelt haar leegstaande gebouw, gelegen aan de Havenlaan nummer 100, op 15 minuten van het Noordstation, een jaar ter beschikking van de hulporganisaties en hun hub. De migranten kunnen er opnieuw rekenen op verschillende diensten, zoals juridische begeleiding, medische en psychische zorg, sociale hulp, het opsporen van familie, kledijdistributie en begeleiding naar nachtopvang.

Momenteel verblijven er opnieuw vooral migranten in het Maximiliaanpark. Zij zullen nu dus weg van het Noordstation moeten gaan om de hub te bereiken. Het is nog afwachten of dat ook een invloed zal hebben op de aanwezigheid van de migranten rond het Noordstation.

Nadat de openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in mei nogmaals de overlast aan haar haltes aanklaagde, kreeg de ondergrondse verdieping van het CCN-gebouw waar de bushaltes zich bevinden, een grondige schoonmaak. Politiepatrouilles zien er ook op toe dat migranten weggehouden worden aan de haltes en dat ze bij de hulporganisaties en hun opvang terechtkomen.

De hulporganisaties van de humanitaire hub ijveren er intussen nog steeds voor dat er door de federale regering een echt onthaal- en oriëntatiecentrum in werking gesteld wordt.