Canada verbiedt vanaf 2021 plastic voor eenmalig gebruik
Foto: AP

Canada gaat vanaf 2021 plastic artikelen voor eenmalig gebruik verbieden. Dat heeft premier Justin Trudeau aangekondigd. ‘De vervuiling door plastic is een wereldwijde plaag’, zegt hij.

Het gaat onder meer om flessen, rietjes en zakjes uit plastic en ook piepschuim. De precieze lijst van producten die zullen gebannen worden, wordt vastgelegd in samenspraak met wetenschappers.

‘Als ouders brengen we onze kinderen naar het strand en moeten we zoeken naar zand waar geen plastic in zit’, illustreerde Trudeau het grote vervuilingsprobleem.

De Canadese premier zegt dat zijn regering zich liet inspireren door het Europees Parlement, dat in maart voor een plasticverbod, waaronder rietjes, wattenstaafjes en roerstaafjes, stemde. De lidstaten moeten over de maatregel stemmen.

‘Vele andere landen doen dat en Canada zal er een van zijn’, verklaarde Trudeau. ‘Dit is een grote stap, maar we kunnen dit voor 2021 doen.’

Het besluit van China om niet langer plasticafval over te nemen van andere landen heeft het verbod een duw in de rug gegeven. Nu zijn de stromen verlegd naar onder meer Maleisië, de Filipijnen, Indonesië en India. In mei stuurden de Filipijnen nog 69 containers afval terug naar Canada. Het land vindt dat het behandeld wordt als stortplaats van rijkeren landen. België is dan weer een grote exporteur van plasticafval naar Turkije.

Elk jaar raken wereldwijd een miljoen vogels en meer dan 100.000 zeezoogdieren gewond of sterven ze omdat ze verstrikt geraken in plasticafval of plastic verwarren met voedsel.