Zes mannen schuldig aan verkrachting en moord van achtjarig meisje in India
Foto: AFP

In India zijn zes mannen schuldig bevonden aan de verkrachting en de moord op een achtjarig meisje in de staat Jammu en Kasjmir. Volgens de speurders wilden de zes hindoemannen met de gruweldaad de nomadische moslimgemeenschap waartoe het meisje behoorde bang maken.

Het lichaam van het meisje werd in januari 2018 teruggevonden in een bos in de buurt van de stad Kathua. Ze zou vier dagen zijn opgesloten in een tempel in de regio, waar ze verdoofd werd, verkracht en uiteindelijk gewurgd en doodgeslagen. Acht mannen, onder wie een minderjarige, werden opgepakt in verband met de zaak en intussen veroordeeld. Onder de veroordeelden bevindt zich ook een gepensioneerde overheidsmedewerker.

Drie van de mannen werden schuldig bevonden aan verkrachting, marteling en moord, drie politieagenten aan het vernietigen van bewijzen. Daarnaast werd één man vrijgesproken, terwijl de minderjarige verdachte door een andere rechtbank zal worden berecht. De drie mannen die de verkrachting, marteling en moord op hun geweten hebben, werden volgens BBC alvast veroordeeld tot een levenslange celstraf. Maar voor een veroordeling tot de doodstraf is het nog wachten op een verdere beslissing van de rechter, aldus de Britse krant. Voor het vernietigen van bewijzen kregen de drie betrokken agenten vijf jaar cel. 

Het incident wordt beschouwd als symptomatisch voor de communautaire spanningen die zijn geëscaleerd sinds de nationalistische hindoes in 2014 aan de macht kwamen in India. Het aantal aanvallen tegen moslims is in de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen.

De moord leidde tot manifestaties tegen seksueel geweld in verschillende Indische steden en vergrootte de spanningen tussen de verschillende gemeenschappen in de regio van Jammu. Het proces tegen de acht moest daardoor zelfs verplaatst worden naar een rechtbank in de naburige staat Pendjab. Maandag werden honderden politieagenten ingezet bij de rechtbank en in de regio van Kathua.