Bijna honderd doden bij aanval op dorp in Mali
Een archiefbeeld van de aanval in maart Foto: AP

In de nacht van zondag op maandag zijn bijna honderd mensen om het leven gekomen bij een aanval op een dorp van de Dogon-gemeenschap. Dat melden diverse bronnen bij de lokale autoriteiten.

‘Gewapende mannen, blijkbaar Fulani’s, vuurden op de lokale bevolking en hebben het dorp platgebrand.’ Dat zegt Siriam Kanoute, een lid van de autoriteiten uit het nabijgelegen dorp Bandiagara tegen het persagentschap Reuters. De dodentol staat nu op 95, maar zou de komende uren nog kunnen stijgen.

Sinds januari zijn er al honderden doden gevallen bij gevechten tussen leden van de gemeenschappen Dogon en Fulani. In maart was er nog een aanval waarbij een schutter van de Fulani, een herdersgemeenschap, meer dan 130 leden van de Dogon, een jagersgemeenschap, om het leven bracht.

De Fulani worden beschuldigd van banden met jihadisten. Groepen gelinkt aan Al-Qaeda en IS staan nog steeds bijzonder sterk in Mali. De Fulani beschuldigen op hun beurt de Dogon ervan zich te bewapenen om hen te verjagen.

Grote delen van het land zijn nog niet onder controle van de Malinese, Franse en VN-troepen, ondanks de ondertekening van een vredesakkoord uit 2015 om de jihadisten definitief te isoleren.