De vriendschapsboom die Macron aan Trump schonk is al dood
Foto: AFP

De eik die Emmanuel Macron aan Donald Trump gaf als symbool van de vriendschap tussen Frankrijk en de VS is volgens Franse media dood.

President Macron schonk de jonge eik uit een Noord-Frans bos waar tijdens de Eerste Wereldoorlog 2.000 Amerikaanse soldaten om het leven waren gekomen bij zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten in april 2018.

Beide staatshoofden staken de handen toen zelf uit de mouwen: samen plantten ze de boom in aanwezigheid van de wereldpers meteen in de tuin van het Witte Huis.

Maar net zoals de Frans-Amerikaanse relaties sindsdien een duik hebben genomen, zo is het ook de boom slecht vergaan: eerst werd de eik buiten het oog van de journalisten al snel in quarantaine geplaatst. ‘Verplicht voor alle import naar de Verenigde Staten’, klonk het. ‘Maar daarna zal hij op dezelfde plaats herplant worden.’

Dat viel tegen: de boom overleefde de quarantaine niet. Dat heeft een diplomatieke bron aan persagentschap AFP bevestigd nadat Le Monde over het einde van de eik had bericht.