Vliegtuigpassagier op zoek naar toilet opent nooduitgang
Het voorval zorgde ook voor vertragingen van andere vluchten. Foto: Konstantin Von Wedelstaedt

In Manchester Airport zorgde een passagier voor flink wat opschudding toen die in plaats van de deur naar het toilet per abuis de nooduitgang opende. Het vliegtuig stond gelukkig nog op de grond.

Vlucht PK702 maakte zich zaterdag gereed om op te stijgen toen de vrouw, op zoek naar het kleinste kamertje, de nooduitgang aan de linkervleugel wist te ontgrendelen, waardoor die automatisch opende en de glijbaan voor evacuatie zich ontrolde.

De vlucht tussen het Britse Manchester en Islamabad in Pakistan liep volgens Pakistan International Airlines (PIA) een vertraging van meer dan zeven uur op. Omdat het toestel zich nog niet in de lucht bevond, was er geen reden tot paniek.

Het vliegtuig kon technisch gezien vertrekken zonder de evacuatiebaan. Maar omdat de middelen voor een evacuatie – wanneer er zich wel degelijk een voordoet – dan beperkt zijn, mocht de vlucht alleen verdergezet worden met een beperkt aantal passagiers. Pas nadat 38 van de inzittenden vrijwillig hadden gekozen om een andere vlucht te nemen, kon het vliegtuig opstijgen.

Een woordvoerder voor PIA vertelde zaterdag aan The Independent dat ‘die passagiers van het nodige transport en de nodige accommodatie genoten en daarna een aangepaste vlucht toegewezen kregen’. Van sommigen van die 38 bleek de bagage na aankomst echter nog steeds in Manchester te liggen. PIA ‘betreurt de overlast toegedeeld aan diens passagiers door het incident’ en startte een onderzoek.