In Hongkong zijn zondagavond politie en manifestanten slaags geraakt. Meer dan een miljoen mensen waren op straat gekomen tegen een wetsvoorstel dat uitwijzingen van Hongkong naar het Chinese vasteland mogelijk maakt. Betogers wierpen met flessen en metalen hekkens naar de politie. De ordetroepen gebruikten stokken en pepperspray om de menigte uiteen te drijven.

Buiten Hongkong vonden zondag ook in 28 andere steden steunmanifestaties plaats. In april kwamen volgens de organisatoren van de protesten al meer dan 100.000 mensen op straat tegen de uitleveringswet.

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Of zo’n uitlevering er komt, moet geval per geval worden bekeken.

Het wetsvoorstel is het gevolg van een zaak waarbij een man op vakantie in Taiwan zijn zwangere vriendin zou hebben gedood. Hij kon niet worden uitgewezen omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Hongkong en Taipei. Critici vrezen dat Peking van achterpoortjes in de wet gebruik zou maken om politieke tegenstanders te laten berechten.

De autoriteiten in Hongkong spreken dat echter tegen. Volgens hen zullen politieke en religieuze misdrijven geen uitlevering tot gevolg hebben. Daarbij liet de regering weten dat er alleen sprake zou zijn van een uitlevering bij gevangenisstraffen van zeven jaar en hoger.

Speciaal statuut

De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een ‘brede autonomie’ en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn.

Hongkong sloot wereldwijd al een uitleveringsverdrag met 18 landen: Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de Filipijnen, India, Nederland, Singapore, Indonesië, Maleisië, Sri Lanka, Portugal, Zuid-Korea, Ierland, Duitsland, Zuid-Afrika en Finland. 

Woensdag vindt een debat over het wetsvoorstel plaats. Matthew Cheung, hoofdsecretaris voor Administratie en rechterhand van de Hongkongse gouverneur Carrie Lam, hoopt dat 'iedereen de discussie kan verderzetten op een eerlijke, vredige en rationele manier'. Lam, die eerder als 'marionet van Peking' bestempeld werd, lijkt er samen met haar regering op uit om het wetsvoorstel door te voeren.

Honderdduizenden protesteren in Hongkong tegen wetsvoorstel over uitleveringen aan China
Foto: REUTERS

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig