IAAF handhaaft schorsing van Rusland en verandert in oktober van naam
Foto: REUTERS

De wereldatletiekbond IAAF houdt voorlopig vast aan de schorsing van de Russische atletiekbond. Dat is tijdens een bestuursvergadering in Monaco besloten, zo bevestigt de IAAF zondag. Tegelijk werd een naamswijziging goedgekeurd.

De schorsing werd in 2015 opgelegd nadat een groot dopingschandaal in de Russische sport aan het licht was gekomen. Ook het Russische antidopingbureau Rusada werd geschorst wegens betrokkenheid bij systematische en door de staat ondersteunde dopingnetwerken.

WADA, het internationale antidopingbureau, hief in januari die schorsing op na volledige inzage in de gegevens van het gewraakte dopinglab in Moskou. De IAAF ging daarin niet mee omdat er nog altijd te veel twijfels zijn over de handelswijze van atleten en officials en over de vereiste hervormingen.

Russische atleten die kunnen aantonen dat ze een zuiver dopingverleden hebben, mogen onder neutrale vlag nog wel deelnemen aan internationale wedstrijden.

De IAAF maakte zondag eveneens bekend dat de organisatie vanaf oktober World Athletics zal heten. Die nieuwe naam staat symbool voor de veranderingen die voorbije vier jaar zijn doorgevoerd. Het moet een “moderner, creatiever en positiever beeld van onze sport uitdragen”, luidt het.

“We hopen dat we hiermee een nieuwe generatie jonge mensen voor de atletiek kunnen winnen”, zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe .