Boris Johnson dreigt ermee Brexit-miljarden niet te betalen
Boris Johnson Foto: Photo News

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een van de mogelijke opvolgers van Theresa May als Brits premier, heeft gezegd dat hij weigert een ‘echtscheidingsrekening’ van 39 miljard pond te betalen, tenzij betere Brexit-voorwaarden worden aangeboden. Op de achtergrond speelt de opvolging van May een rol.

'Ik vond het altijd al opmerkelijk dat we moesten instemmen met de hele cheque nog voor er een definitieve deal was’, zei Johnson in de Britse krant Sunday Times. ‘Voor het verkrijgen van een goede deal, is geld een goed oplos- en smeermiddel.’ En nog: 'Ik denk dat onze vrienden en partners moeten weten dat het geld niet zal gegeven worden, zolang er niet meer duidelijkheid is over de weg vooruit.' 

Theresa May nam vrijdag ontslag als leider van de regerende conservatieve partij. De partij moet nu op zoek naar een opvolger voor May, die dan ook de nieuwe Britse premier wordt. May had op 24 mei haar ontslag aangeboden, omdat ze er niet in geslaagd was overeenstemming te creëren in het parlement over de Brexit.

Ze kondigde meteen aan waarnemend premier te blijven tot er een opvolger verkozen wordt, een proces dat naar verwachting tot twee maanden in beslag kan nemen. Johnson is een van de favorieten, maar er dingen ook anderen mee naar het zitje van premier.

Een van hen is Michael Gove, minister van Milieu onder May. Hij kwam dit weekend onder vuur te liggen, omdat hij toegaf dat hij in zijn jonge jaren een aantal keren cocaïne had gebruikt. Mogelijk slinken zijn kansen op het premierschap daardoor.