De Britse koninklijke familie viert samen met de rest van het land de 93ste verjaardag van Queen Elizabeth. Prins Philip is er niet bij op deze ‘trooping the colour’, zoals de officiële viering van de verjaardag van de Queen genoemd wordt. Is wel aanwezig: Meghan Markle.

Door de geboorte van Archie Harrison Mountbatten-Windsor op 6 mei is Markle een paar maanden niet in het openbaar te zien, omdat ze op zwangerschapsverlof is. Voor de verjaardag van de Queen maakt ze echter een uitzondering. Zaterdag vinden de officiële vieringen plaats, de ‘trooping the colour’. De man van de Queen, prins Philip, zal er niet bij zijn. Hij ging in 2017 op pensioen en wordt maandag 98 jaar.

Catherine, de vrouw van prins William, was ook aanwezig op de trooping the colour tijdens haar zwangerschapsverlof.

Naast de koninklijke familie nemen meer dan 200 paarden, 400 muzikanten en 1.400 officieren zaterdag deel aan de plechtigheden. De parade gaat van Buckingham Palace naar de Mall en uiteindelijk de House Guard’s Parade in Whitehall. De leden van de koninklijke familie volgen in paard en koets. De Queen reed vroeger mee te paard, maar de laatste jaren rijdt ze in een open koets. Eens in het paleis aangekomen, komt de koninklijke familie samen op het balkon om de vliegtuigen van de Royal Air Force te zien passeren.

De echte verjaardag van de Queen is op 21 april, maar de officiële vieringen vinden plaats op 10 juni en duren soms een weekend. Queen Elisabeth werd 93 en is de langst regerende koningin van Groot-Brittannië. De trooping the colour markeert al 260 jaar de verjaardag van de Britse koning of koningin.