Boris Johnson niet vervolgd voor 'liegen' over Brexit
Foto: AP

Boris Johnson, die de opvolger wil worden van de ontslagnemende Britse premier Theresa May, moet niet voor een rechtbank verschijnen wegens mogelijke leugens over de Brexit. Dat heeft het Hooggerechtshof in Londen vrijdag besloten.

De 29-jarige activist Marcus Ball, die ervoor strijdt het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie te houden, had tegen de 54-jarige gewezen minister van Buitenlandse Zaken een klacht ingediend.

Volgens Ball heeft Johnson bij het referendum van 2016 in het openbaar leugens verkondigd en mensen op een dwaalspoor gezet.

Een kantonrechter oordeelde in mei dat de klacht tegen Johnson ontvankelijk was. Maar nu werd ze door de rechters van het Hooggerechtshof dus van tafel geveegd.

Johnson had onder meer gezegd dat het Verenigd Koninkrijk wekelijks 350 miljoen pond (bijna 400 miljoen euro) aan de Europese Unie moest afdragen, geld dat volgens hem beter in de gezondheidsdienst NHS kan worden geïnvesteerd. Wat Johnson daarbij verzweeg, is dat Groot-Brittannië een aanzienlijk deel van dat bedrag terugkrijgt.