Groen en N-VA delen de bakfiets, en meer

8 juni 2019Dries De Smet

Geen enkele gemeente heeft meer bakfietsen en fietskarren dan Mortsel. Is het toeval dat Groen daar bijna drie keer meer stemmen haalt dan in Denderleeuw, waar er nauwelijks te vinden zijn? Is het vreemd dat Vlaams Belang in Vorselaar meer dan dubbel zoveel stemmen haalt als in Vilvoorde, terwijl in die laatste stad twaalf keer meer migranten zijn?

Nee, zo blijkt uit een grondige doorlichting van de verkiezingsuitslag door De Standaard. We legden de scores van de partijen in de verschillende gemeenten naast de karakteristieken van die gemeenten. Dat levert interessante en soms verrassende inzichten op in onderstaande grafieken.

Hoe leest u deze grafiek?

We rangschikten de gemeenten volgens verschillende kenmerken, en gingen na hoe goed de partijen het in de Vlaamse verkiezingen deden bij de uiterste gemeenten.

Een voorbeeld. In de twintig procent gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen, haalt Vlaams Belang gemiddeld 20,5 procent van de stemmen. In de twintig procent gemeenten met de hoogste huizenprijzen, is dat maar 13,6 procent. Vlaams Belang haalt dus 51 procent meer stemmen in arme dan in rijke gemeenten.

Bij N-VA is dat net andersom: in de twintig procent armste gemeenten haalt de partij 21,6 procent. Bij de rijkste is dat 29,4 procent. N-VA haalt dus 36 procent meer stemmen in rijke gemeenten. Links van het nulpunt vindt u de partijen die beter scoren in arme gemeenten, rechts de partijen die beter scoren in rijke gemeenten.

Waar scoren de Vlaamse partijen het best?

 

Waar scoren de Vlaamse partijen het best?

 
Foto: FaceMePLS (Creative Commons)