Zoek het zelf maar uit, dat is goed voor je
Foto: Shutterstock.com
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat wij al lang vermoeden. Kinderen die van hun ouders de ruimte krijgen om vrij te spelen, hun plan mogen trekken in de vrije natuur en zelf mogen leren uit hun ervaringen, groeien door de band op tot zelfstandige en gelukkige volwassenen. Onze raad? Stop met je kinderen te willen controleren, laat ze er vooral veel alleen op uit trekken en stuur ze regelmatig eens mee op kamp. Tenzij een eeuwig thuiswonende zoon of dochter één van je #lifegoals is?

Rondcirkelen boven je kind
“In de tuin blijven!”, “Niet uit het zicht van mama fietsen!”, “Niet klimmen, en zeker niet met stokken spelen!” Steeds minder kinderen krijgen de kans om (alleen) buiten te spelen in een uitdagende omgeving. Niet alleen zijn er minder spannende speelplekken waar kinderen naartoe kunnen, meer en meer ouders zijn ook bang dat hun kinderen iets zal overkomen wanneer ze in hun eentje op pad gaan. Want stel dat ze zich bezeren, even de weg kwijtraken of ruzie krijgen met een vriendje, zonder dat mama of papa in de buurt zijn om hen te helpen. Herkenbaar?

Helaas is al dat ouderlijk toezicht en die goed bedoelde controle niet altijd zo positief voor kinderen. Zo bleek uit onderzoek aan de Twin Cities-universiteit in Minnesota dat kinderen die werden opgevoed door zogenaamde ‘helikopterouders’ (overbezorgde ouders die – met goede bedoelingen – hun kind altijd en overal willen pamperen en controleren) op latere leeftijd meer gedragsproblemen vertonen en het zelfs minder goed doen op school.

Laat dat idee van die gps-tracker dus maar varen, zouden wij zeggen.
 

Speel eens wat meer met vuur
En er is meer. Verschillende internationale onderzoeken zijn het met elkaar eens dat vrij en zelfs risicovol spelen juist heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Klimmen en balanceren op muurtjes, keihard van een heuvel fietsen, een sabelgevecht met stokken houden of verstoppertje spelen in een verwilderd bos … Het zijn allemaal activiteiten waar een kinderbrein en -lijf blij van wordt. En waar het dus ook goed van groeit en ontwikkelt.

Niet alleen is al dat klimmen, slingeren, rennen, hangen en glijden goed voor de motorische ontwikkeling. Ook hun sociale vaardigheden en mentale groei varen er wel bij. Conflicten oplossen, opkomen voor jezelf, risico’s inschatten en de juiste afwegingen maken … Door het ervaren van uitdagingen en de verantwoordelijkheid om ze aan te pakken, krijgen kinderen zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Zeg nu zelf, daar wegen die sporadische buil, brandgaatjes in een trui of kapotte fietsspaken toch niet tegenop?
 

Moraal van het verhaal
Wil je je kinderen zien op groeien tot competente, zelfstandige en onafhankelijke personen? Wil je ze vol vertrouwen naar de unief zien vertrekken, zien solliciteren voor die eerste job en hun kamer zien leegmaken zodat jij plaats hebt voor een roeimachine? Dan kan je ze nu al maar beter volop kansen geven om zo veel mogelijk uitdagende, spannende en avontuurlijke activiteiten te beleven. Veel buiten spelen, regelmatig (alleen) op pad gaan en natuurlijk op tijd en stond een fijn kamp meepikken, zijn de beste formule voor gelukkige kinderen én ouders.
 

(Bronnen: demorgen.be, theguardian.com, veiligheid.nl)
 

Onmisbaar in de kampbagage: de Kampkit van A.S.Adventure!
Het kamp nadert en de stress slaat toe: wat is echt essentieel om mee te nemen?  Geen paniek, A.S.Adventure neemt het van je over. Met deze doordacht samengestelde Kampkit, verpakt in een handige toilettas, hebben ze alles binnen handbereik om het kamp proper én veilig door te komen. De kit bestaat uit 6 essentials en 2 coole postkaarten om naar het thuiskamp te versturen. En nu maar hopen dat ze ‘m ook echt gebruiken. 
 

Goed voorbereid op kamp vertrekken? Ontdek hier een handige checklist en ga direct op zoek naar het juiste materiaal. »