Er komt nog geen cannabisautomaat in Kortrijk
Nicolas De Bouverie (links) en Xavier Blondeel met een potje cannabisbloemen dat u in de automaat had kunnen kopen. Foto: loh

Wie op zoek is naar legale cannabis, zou die vanaf dit weekend uit een automaat in Kortrijk kunnen halen. Het stadsbestuur steekt er evenwel een stokje voor.

De zaakvoerders van de Kortrijkse ‘wietwinkel' De Boeren aan de Graanmarkt wilden dit weekend hun eerste automaat voorstellen.

De machine is een soort omgebouwde sigarettenautomaat. Dit weekend zou er een te bekijken zijn op het Casinoplein in het hart van de stad. Daar wilden de drie uitleg geven en tonen hoe alles werkt.

In de automaat zijn zes soorten cannabisbloemen te vinden met prijzen tot maximaal 30 euro. ‘Voor een portie cannabisbloemen van 2 gram zal de gebruiker 18 tot 20 euro moeten betalen, voor 3 gram zal dat 25 tot 30 euro zijn’, zei zaakvoerder Nicolas De Bouverie (30) in Het Nieuwsblad.

Geen verdovende middelen

Met verdovende middelen heeft deze cannabis light niets te maken. ‘Het gaat namelijk om hennep met een THC-waarde van minder dan 0,2 procent’, zegt Nicolas De Bouverie. Meer is niet toegelaten.

‘THC is de psychoactieve stof in cannabis waarvan je high wordt. Die roes beleef je alleen als de THC-waarde meer dan 0,2 procent bedraagt. De cannabis light die wij zullen aanbieden in de automaten, is vooral geschikt voor gebruikers die af willen van de gewone cannabis. Vergelijk het met een roker die overschakelt op een e-sigaret.’

Er zou ook verzekerd worden dat minderjarigen bijvoorbeeld geen cannabis light zouden kunnen kopen. De automaten zouden immers steevast in een winkel worden opgesteld, onder toezicht dus.

Nicolas De Bouverie: ‘Wie de cannabis light uit de automaat wil halen, zal eerst een munt moeten vragen aan de uitbater, de zogenaamde age coin. Daarmee ontgrendel je de automaat, waarna je het gewenste aantal plasticpotjes met cannabisbloemen kunt kopen. Door met munten te werken behoudt de handelaar controle en kan hij verhinderen dat minderjarigen het product meenemen.’

Zaakvoerders niet in orde met wetgeving

Tot zo ver de plannen. Want vandaag liet de stad Kortrijk weten dat de zaakvoerders van De Boeren niet in orde zijn met de wetgeving. Kortrijk heeft het advies ingewonnen van de FOD Volksgezondheid en van de lokale politie en het verdict was duidelijk: maak eerst dat je de juiste papieren hebt en dan gaan we nog eens praten.