Parijs verbiedt parkeren van elektrische step op stoep
Een elektrische step van het Amerikaanse merk Lime op een voetpad in Parijs Foto: AFP

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo (PS) heeft donderdag een parkeerverbod aangekondigd voor elektrische steps op de voetpaden van de Franse hoofdstad. Daarnaast heeft ze de operatoren van de deelsteps gevraagd om de snelheid ervan te beperken. Hidalgo hoopt dat deze maatregelen vanaf juli ingaan.

‘Elektrische steps zullen voortaan moeten parkeren op de parkeerplaatsen op straat, die al worden gebruikt door gemotoriseerde tweewielers en auto’s’, zei Hidalgo tijdens een persconferentie. De stad stelde exploitanten ook voor om de snelheid van de tweewielers terug te brengen tot 20 kilometer per uur in heel Parijs, en zelfs 8 kilometer in voetgangerszones. Hidalgo voegde toe dat er een verbod op de voertuigen in ‘alle parken en tuinen’ van de stad zal komen, en dat men het dragen van een helm zal aanraden.

De elektrische deelsteps deden een jaar geleden hun intrede in de Franse hoofdstad, en zijn intussen met meer dan 20.000. Een regelgevend kader bestaat er echter nog niet. Net als Bordeaux, Lyon en Straatsburg wacht Parijs de goedkeuring af van een kaderwet over mobiliteit, die het parlement momenteel bespreekt. Die wet zal steden toelaten om nieuwe deelsystemen voor vervoersmiddelen, zoals fietsen, Segways en elektrische steps, te reguleren.

In afwachting van de goedkeuring vroeg Hidalgo aan de operatoren om ‘hun vloot niet uit te breiden’. Hoewel er geen officiële cijfers bestaan over het aantal ongevallen in Parijs met elektrische steps waarbij voetgangers betrokken waren, haalden ze de afgelopen tijd verschillende keren de kranten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in