UGent-medewerker dient klacht in tegen Dries Van Langenhove
Dries Van Langenhove Foto: Photo News

Sebastiaan Van Severen, de assistent en doctoraatsonderzoeker achter de Twitteraccount Schuld & Vrienden, zal een klacht indienen tegen Dries Van Langenhove en onbekenden voor doodsbedreigingen en laster. Dat zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge aan De Standaard.

De klacht zal vrijdag worden neergelegd. Het gaat om doodsbedreigingen en laster. Ze zal deels worden ingediend tegen onbekenden en deels tegen Dries Van Langenhove.

‘Het is heel ernstig wat er gebeurd is. Maar voor het overige treed ik niet in details’, zegt Van Steenbrugge.

Via de Twitter-account Schuld & Vrienden legde Van Severen inside-informatie bloot over Schild & Vrienden, de radicale jongerenbeweging van Dries Van Langenhove, die intussen op een lijst van Vlaams Belang verkozen is tot Kamerlid. Enkele anonieme gebruikers van het internetforum 4chan slaagden er vorige week in de identiteit en persoonlijke gegevens van de persoon achter het account te achterhalen. De man in kwestie, Van Severen, kreeg daarna doodsbedreigingen en haalde uiteindelijk zijn socialemediaprofielen offline.

Van Langenhove noemt de beschuldigingen van Van Severen aan zijn adres 'belachelijk'. 'Ik weet al meer dan een jaar dat Sebastiaan Van Severen daar achter zit. Ik heb anderen opgeroepen niets tegen hem te doen', zegt hij. 'Ik heb gezegd dat ik dat wel zou oplossen door er een advocaat op te zetten. Die heeft in de gaten gehouden of Van Severen strafbare feiten heeft gepleegd. Maar over de juridische voortgang daarvan wil ik niets zeggen.’

Doxxing

In een videoboodschap op Twitter beschuldigde Van Langenhove de UGent-assistent er eerder al van ‘private gegevens, bankgegevens, adressen, namen, foto’s van kinderen van mensen in en rond Schild & Vrienden online te smijten’. Daarmee maakte hij zich volgens Van Langenhove schuldig aan ‘doxxing’, private gegevens online zetten om mensen te intimideren. Volgens de Schild & Vrienden-leider worden de rollen van slachtoffer en dader in de zaak omgewisseld.

De Gentse universiteit oordeelde woensdag al dat Van Severen geen intern reglement heeft overtreden, en dat er ook deontologisch geen probleem is. ‘Tweets die door hem werden gepubliceerd, zijn voor eigen rekening. Hij publiceerde deze niet namens of voor rekening van de UGent. Er zijn geen aanwijzingen dat hij zijn hoedanigheid van assistent aan de UGent heeft misbruikt.’

Eenmalige reactie

Van Severen reageerde donderdagavond zelf ‘eenmalig’ op de affaire. Hij ontkent eveneens dat hij misbruik zou hebben gemaakt van zijn statuut als UGent-medewerker om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van studenten, zegt hij. ‘Ik wens graag eenmaal te reageren op de valse en lasterlijke aantijgingen gericht aan mijn adres door Dries Van Langenhove. Eerst en vooral sluit ik mij aan bij de verklaring van de UGent. Verder ontken ik formeel enig gebruik, noch misbruik te hebben gemaakt van mijn statuut als UGent-medewerker teneinde toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van UGent-studenten’, luidt de mededeling van Van Severen.

Van Langenhove zelf zei eerder al dat hij een advocaat op de zaak had gezet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in