Aalst: Ontvangers van racistische brief verwijten politie nalatigheid
Een screenshot van de racistische brief Foto: rr

De drie families uit Aalst die een brief met racistische beledigingen in de brievenbus kregen, gaan een klacht indienen tegen onbekenden. Ze verwijten de lokale politie nalatigheid omdat die nooit is opgetreden.

Hun advocaat Abderrahim Lahlali vertelt: 'De families worden al twee jaar geterroriseerd door een buurtbewoner, die hetzelfde taalgebruik hanteert als de briefschrijver. Ze gaan ervan uit dat het om dezelfde man gaat, en verwijten de lokale politie nalatigheid omdat die niet is opgetreden.'

De brief, die woensdag gedeeld werd op sociale media, veroorzaakte verontwaardiging in Aalst. 'Na de verkiezingen is het heel duidelijk dat vreemde (sic) hier niet welkom zijn. Vlaams Belang is de eerste en grootste partij van Aalst met 41.771 stemmen', stond er in een uitgeprinte tekst vol schrijffouten. De onbekende bestempelt allochtonen als 'ongeciviliseerd', 'laf', 'vuil', 'achterbaks' en 'dom'. 'Jullie zijn halve beesten zonde geen enkel waarde (sic)', aldus de tekst.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft al een onderzoek geopend en de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) heeft de lokale politie ook gevraagd om een onderzoek te openen.

Er is een verdachte in beeld, maar volgens de advocaat van de drie allochtone families is de kans groot dat het om een buurtbewoner gaat die al eerder de gezinnen viseerde.

'De man dreigde met het plegen van een aanslag op de minderjarige kinderen van de gezinnen, door te stellen dat hij ze omver zou rijden met zijn voertuig. Hij heeft ook slagen en verwondingen toegebracht aan de kinderen, daar zijn medische attesten van opgesteld. De handelingen zijn volgens ons met racistisch oogmerk gebeurd', zegt hun advocaat Abderrahim Lahlali.

Een tegenzet door Steven Van Herreweghe

Intussen hebben televisiepresentator Steven Van Herreweghe en het Aalsterse burgerinitiatief Over.morgen in een open brief gereageerd op de racistische boodschap. ‘Wie in Aalst woont, woont er met liefde voor de unieke stad, haar DNA en haar prachtige inwoners’, klinkt het.

Het burgerinitiatief Over.morgen wil naar eigen zeggen ‘samen met alle Aalstenaars op zoek gaan naar een recept waardoor Aalst in de toekomst beter smaakt dan de lekkerste pudding die je ooit geproefd hebt’.

Ze veroordelen het racistische betoog uit de anonieme brief: ‘Niet iedereen in Aalst heeft de mogelijkheid om te lachen. Sommige mensen hebben het best wel moeilijk. Met zichzelf, met het leven dat almaar duurder wordt, met de wereld die verandert. Het leven geeft hier aan veel mensen weinig cadeaus. We gaan er elk op onze manier mee om. De ene is een binnenfretter, de andere aperitieft wat meer en er zijn er die hun onmacht projecteren op nieuwkomers. In Aalst noemen we dat zoagen, kreften en memmen.’

De initiatiefnemers vragen dan ook om meer positiviteit. ‘We willen een liefdevolle boodschap uitsturen als reactie op die haat’, gaf Steven Van Herreweghe meer uitleg op Radio 1. Of zoals het in de open brief verwoord staat: ‘Wij komen elkaar tegen op straat en zijn bang elkaar aan te spreken. Dat is nergens voor nodig. Ik woon hier al lang genoeg om te weten dat Aalst een toffe stad is waar iedereen welkom is. Wees meer dan welkom om samen die plek te beschermen. Met veel liefde en respect voor elkaars normen en waarden. Want wie in Aalst woont, woont er met liefde voor de unieke stad, haar DNA en haar prachtige inwoners. En daar maken wij samen deel van uit. Weir doeng voesj!’