Europese fractie van N-VA, ECR, krijgt partij van Baudet erbij
Derk Jan Eppink, Thierry Baudet Foto: EPA-EFE

De Europese Conservatieven en Hervormers, de Europese fractie waartoe N-VA voorlopig nog behoort, heeft er een nieuwe lidpartij bij: Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet.

Baudet had op voorhand - voor de Europese verkiezingen van eind mei - aangekondigd dat hij zijn partij wilde laten aansluiten bij de ECR. De ECR-fractie wordt - nadat de Brexit een feit wordt en de Britse Conservatieven dus vertrekken - gedomineerd door PiS, de Poolse nationalistische partij van Jaroslaw Kaczynski.

De Nederlandse partij ChristenUnie had zich op voorhand verzet tegen de aansluiting van FvD, omdat Baudet voor een Nexit pleit. De ECR is eurokritisch, maar werkt vaak mee aan wetgeving, en wil de EU van binnenuit veranderen. De ChristenUnie heeft dus bakzeil gehaald.

De ECR ondergaat door het vertrek van de Britten, en de dominantie van PiS en de komst van Baudet, een transformatie. Geert Bourgeois, de Europese lijsttrekker voor N-VA gaf eerder aan dat zijn partij gesprekken voert over een mogelijk vertrek uit de ECR.

Maar de opties voor de N-VA zijn niet talrijk. Zolang Guy Verhofstadt tot de liberale fractie behoort, lijkt dat uitgesloten. Ook de EVP ligt moeilijk, met CD&V als belangrijke partij daarin. En de groenen zijn eveneens uitgesloten. De Vlaams-nationalisten hebben nog tijd tot 24 juni om te bekend te maken of ze zich bij een fractie aansluiten, en zo ja, bij welke.