Lichaam gevonden in Donau honderd kilometer van plek waar toeristenboot schipbreuk liep
De plek in Budapest waar de toeristenboot werd geramd. Foto: EPA-EFE

Vijf dagen nadat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een boot is gezonken met aan boord 35 mensen is een lichaam uit de Donau gevist in Harta, een dorp honderd kilometer stroomafwaarts. Ook uit het wrak kon een lichaam geborgen worden.

De toeristenboot zonk woensdagnacht met 35 mensen aan boord: dertig Koreaanse toeristen, drie gidsen en twee Hongaarse bemanningsleden. Zeven mensen overleefden de ramp, en er werden zeven lichamen gevonden. Naar 21 vermisten werd nog gezocht.

Volgens lokale experts zitten de meeste lichamen vermoedelijk vast in de boot. Het water is echter modderig en de stroming erg sterk, wat de bergingswerken bemoeilijkt. Wel werd er dus een lichaam uit de Donau gevist in het dorp Harta. Daarnaast slaagden Zuid-Koreaanse en Hongaarse duikers er maandag ook in het eerste lichaam uit het wrak van het schip te bergen.

'Het lichaam werd maandagochtend gevonden door Hongaarse duikers tijdens een verkenningsduik, later op de dag werd het naar boven gehaald door Zuid-Koreaanse duikers', meldt de Hongaarse antiterreureenheid TEK, die de bergingsactie leidt. Verdere details ontbreken.

Kapitein aangehouden

De maandag geborgen lichamen moeten nog geïdentificeerd worden. Door de zware regenval staat de rivier in Boedapest op dit moment anderhalve meter hoger dan gewoonlijk, wat het moeilijk maakt om het wrak op de bodem te bereiken.

De Hongaarse bemanningsleden, onder wie de kapitein van de Hableany-boot, bevinden zich onder de vermisten. De kapitein van de Vikings Sigyn, een veel groter riviercruiseschip dat betrokken was bij het ongeval, is aangehouden. Er loop een onderzoek naar de 64-jarige Oekraïner voor ‘criminele nalatigheid op een openbare waterweg’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in