Zweedse rechtbank verwerpt aanhouding Assange voor verkrachting
Wikileaks-oprichter Julian Assange in mei 2019. Foto: EPA-EFE

Een Zweedse rechtbank heeft maandag de aanhouding van Wikileaks-oprichter Julian Assange in verband met veronderstelde verkrachting verworpen.

Het Zweedse parket had via plaatsvervangend procureur-generaal Eva-Marie Persson gevraagd Assange bij verstek in hechtenis te nemen in verband met een uit 2010 daterende verkrachtingszaak in Zweden. De magistrate haalde het risico op vluchten als motief aan. Het parket hoopte daarmee een Europees aanhoudingsbevel te kunnen laten uitvaardigen tegen de Australiër, die momenteel in Groot-Brittannië gevangen zit.

Maar de Zweedse verdediging voerde in de zitting achter gesloten deuren aan dat er ‘geen enkel risico’ is dat Assange vlucht. Verder zei de verdediging dat het parket naar Londen kan gaan om Assange te verhoren, of dat het verhoor per videoconferentie kan plaatsvinden.

Zaak onlangs heropend

De districtsrechtbank in Uppsala achtte de verdenkingen tegen de Australiër gegrond, alsmede het 'risico dat hij probeert zich aan de justitie te onttrekken'. Wel verwierp ze het verzoek tot aanhouding. Ze oordeelde dat een verhoor van Assange nog steeds kan nadat hij zijn gevangenisstraf in Groot-Brittannië, voor het schenden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating, heeft uitgezeten.

Plaatsvervangend procureur-generaal Eva-Marie Persson heropende onlangs de zaak op vraag van de advocaat van een vrouw die zei dat Assange haar in 2010 tijdens een bezoek aan Zweden had verkracht. De feiten in de zaak verjaren in 2020. Assange ontkent de beschuldiging van verkrachting.

De verdediging noemde de uitspraak van de rechtbank 'een grote overwinning'. Maar het parket kan tegen de beslissing van de rechtbank nog in beroep gaan. Persson zei dat zij en haar team dit zullen overwegen en ontkende een nederlaag te hebben geleden. Ze benadrukte dat de rechtbank haar gevolgd was inzake het risico op vluchten en dat de verdenking van verkrachting overeind blijft.