Vlaams Belang wil af van ‘opgedrongen diversiteit’ bij VRT
Foto: Photo News

Vlaams Belang heeft al plannen met de VRT, nu de partij weer deel uitmaakt van de raad van bestuur van de omroep. Ook de N-VA heeft een lijstje ideeën klaar.

Twee partijen die hun kritiek op de VRT niet sparen, nemen vanaf 2020 de helft van de zitjes in de raad van bestuur in: N-VA en Vlaams Belang. Dat schreef onze krant vanmorgen.

Vlaams Belang maakt al plannen. De partij wil dat de VRT ‘wegstuurt van de pensée unique inzake multicultuur en opgedrongen diversiteit’. Er mag op de openbare omroep bijvoorbeeld meer plaats komen voor islamkritiek.

‘We willen van onze aanwezigheid in de raad van bestuur gebruikmaken om een aantal klemtonen te verleggen’ zegt Vlaams Parlementslid Chris Janssens. ‘In de debatprogramma’s mag bijvoorbeeld meer plaats komen voor islamcritici, dat hebben we altijd gemist bij de VRT. Ik begrijp dat er gezwaaid wordt met redactionele onafhankelijkheid. De vrije pers is een essentieel onderdeel van de democratie, waar we niet aan willen tornen. Maar in de raad mag toch eens gediscussieerd worden, op zijn minst over de algemene sfeer waarin mensen op het scherm worden uitgenodigd.’

De partij heeft nog andere ideeën voor de omroep. ‘Zo vinden we bijvoorbeeld dat er een privatisering van sommige onderdelen op tafel moet worden gelegd. Sommige commerciële delen van de VRT kunnen alleen verder.’

Aandacht voor kleinere sporten

Bij de N-VA wordt erop gewezen dat voor veel voorstellen van Vlaams Belang een aanpassing van de beheersovereenkomst nodig is. ‘Die zullen we vrij snel beginnen voor te bereiden met de commissie Media in het Vlaams Parlement’, zegt Marius Meremans, in de vorige legislatuur lid van de commissie.

Ook de N-VA heeft haar lijstje met zwaartepunten die in de nieuwe overeenkomst moeten. ‘Wij willen aandacht voor de diverse stromingen in de maatschappij en bijvoorbeeld ook voor kleinere sporten. We hechten daarnaast veel belang aan de educatieve opdracht van de omroep’, aldus Meremans.

De SP.A waarschuwt intussen voor een nieuwe politisering van de raad van bestuur, terwijl de leden eigenlijk geacht worden hun politieke kleur neer te leggen en zich in te zetten voor het belang van alle Vlamingen. ‘Bovendien hebben we de afgelopen legislatuur nooit iemand van Vlaams Belang gezien in de commissie Media’, hekelt Katia Segers. ‘Uit het laatste onderzoek dat door de VRT werd besteld, blijkt ook dat de omroep een voldoende diversiteit aan stemmen opvoert.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig