Carapaz doet Ecuador feesten met eindzege in de Giro, Campenaerts komt tekort voor winst in slottijdrit in Verona
Foto: AFP

Richard Carapaz is de eindwinnaar van de Ronde van Italië 2019. De triomf van de Ecuadoriaan van Movistar kwam in de slottijdrit in Verona niet meer in gevaar. De dag zege ging naar Chad Haga, die enkele tellen sneller was dan Victor Campenaerts.

Na vijf vlakke kilometers volgde de klim naar Torricelle (4,5 km aan 5%). Deze helling lag ook op het WK-parcours van 1999, maar toen reden de renners in de andere richting. Nadien volgde een afdaling van vier kilometer. Het slotstuk bestond uit drie bochtige kilometers naar de Verona Arena, een miniversie van het Colosseum in Rome. Het parcours in Verona was een kopie van de afsluitende Giro-tijdrit in 2010. Toen deed winnaar Gustav Erik Larsson er 20’19” over.

Campenaerts had de tijdrit met stip aangeduid. Tom Bohli (UAE Team Emirates) kwam binnen in een tijd van 22’41” en zetter een eerste richttijd neer voor onze landgenoot. De werelduurrecordhouder zette bovenop de Torricelle de beste tussentijd neer en was ook aan de finish de voorlopige snelste van het pak met een tijd van 22’11”.

Lang zat Campenaerts echter niet in de ‘hot seat’. Chad Haga (Team Sunweb) dook namelijk vier seconden onder de tijd van onze landgenoot. Van een verrassing gesproken. Thomas De Gendt wilde zich wel eens platleggen en reed een uitstekende tijdrit. De ploegmaat van Campenaerts strandde echter op twee seconden van zijn landgenoot en dus op zes seconden van Haga.

Het was wachten op de grote kanonnen van het klassement. Simon Yates, die de eindzege vorig jaar pas in het slot verloor, kwam binnen met een tijd boven de 23 minuten. Miguel Ángel López hield Rafal Majka af en eindigt deze Giro als zesde, voor de Pool. Primoz Roglic trok de lijn door van zijn laatste week en kwam 9 seconden tekort voor ritwinst. De Sloveen pakte wel de derde plek in het eindklassement, ten kost van Mikel Landa.

Vincenzo Nibali deed nog een ultieme gooi naar de dagwinst, maar de Haai van Messina slaagde niet in zijn opzet. De Italiaan strandde op 23 seconden van ritwinnaar Haga en wordt tweede in de eindstand. Carapaz kwam niet in de top van de rituitslag voor, maar dat zal hem worst wezen. De Ecuadoriaan deed zijn land feestvieren met de eerste eindzege ooit in een grote ronde. Carapaz volgt op de erelijst Chris Froome op.

Uitslag:

1. Chad Haga (VSt/SUN) de 17 km in 22:07 (gem. 46,12 km/u)

2. Victor Campenaerts (Bel/LTS) op 0:04

3. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 0:06

4. Damiano Caruso (Ita/TBM) 0:09

5. Josef Cerny (Tsj/CCC) 0:11

6. Tobias Ludvigsson (Zwe/GFC) 0:11

7. Pello Bilbao (Spa/AST) 0:17

8. Mattia Cattaneo (Ita/ANS) 0:20

9. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:23

10. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:26

Eindstand:

1. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 3.537,6 km in 90u01:47 (gem. 39,29 km/u)

2. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) op 01:05

3. Primoz Roglic (Sln/TJV) 02:30

4. Mikel Landa (Spa/MOV) 02:38

5. Bauke Mollema (Ned/TFS) 05:43

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 06:56

7. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 07:26

8. Simon Yates (GBr/MTS) 07:49

9. Pavel Sivakov (Rus/INS) 08:56

10. Ilnur Zakarin (Rus/TKA) 12:14

Carapaz doet Ecuador feesten met eindzege in de Giro, Campenaerts komt tekort voor winst in slottijdrit in Verona
Foto: BELGA

De Gendt verrast met derde plek: “Jammer dat het afgelopen is”

Lotto Soudal leverde met Victor Campenaerts en Thomas De Gendt zondag in Verona de nummers 2 en 3 van de afsluitende tijdrit van de Ronde van Italië. De Gendt had dat resultaat absoluut niet verwacht.

“Ik had hier eigenlijk weinig zin in”, bekende De Gendt na de chronoproef van zeventien kilometer. “Tijdens mijn verkenning kon ik bergop met moeite 200 Watt duwen. Ik had deze morgen ook geen ‘goesting’: mentaal was de Giro gisteren afgelopen, en in principe kon ik vandaag niet echt meedoen voor een hele goeie uitslag. Als ik dan voluit rij is het voor plek 15, 20, zoiets. En daar had ik vanmorgen echt geen zin in, om dat te doen. Ik was zelf ook verrast dat het uiteindelijk de derde beste tijd was aan de finish. Ik had niet verwacht dat ik er zo dicht bij zou zijn.”

De grote motivatie bleek uiteindelijk de mindere tijdrit van ploegmaat Campenaerts te zijn: “We hadden gehoopt dat Victor ging winnen. Ik zat nog in de bus toen ik zag dat zijn tijd werd verbroken, en toen zei ik: ‘Nu moet ik wel voluit gaan, het is mijn kans om hem eens te kloppen in een tijdrit’. Dat dat net niet lukte, dat is wel jammer. Ik had een goed gevoel in de tijdrit en ben nergens nog echt stilgevallen. Dus ben ik echt wel blij met mijn prestatie. Uiteindelijk waren de benen vandaag en gisteren de beste van heel de Giro, dus is het jammer dat het nu afgelopen is. Ik zit in een groeiende lijn.”

Zat er iets meer in als De Gendt wel met de grote ambitie van start was gegaan? “Na tweehonderd meter ben ik in positie gaan liggen, heb ik geprobeerd de wattages te trappen die ik moest trappen, en dat ging wonderwel goed. Dus heb ik die positie en dat tempo blijven aanhouden tot de klim. Daar viel ik niet stil, zag ik op de top dat ik niet zo heel ver achter de beste tijd zat, dus heb ik dan min of meer risico’s genomen in de afdaling, en geprobeerd er nog een zo goed mogelijk resultaat uit te halen. Misschien had ik in een paar bochten sneller gekund, maar harder duwen kon ik echt niet. Ik zat echt op de limiet.”

Carapaz doet Ecuador feesten met eindzege in de Giro, Campenaerts komt tekort voor winst in slottijdrit in Verona
Foto: Photo News

Carapaz schrijft geschiedenis: “Ik denk dat dit nog maar het begin is”

De ‘Locomotief van Carchi’ is op zijn eindbestemming geraakt: Richard Carapaz heeft zich zondag op de slotdag van de Ronde van Italië tot de eerste Ecuadoraanse eindwinnaar van een grote ronde gekroond. De 26-jarige renner van het Movistar Team is zondag in de afsluitende tijdrit in Verona nog bijzonder diep moeten gaan.

De mix van vermoeidheid en emoties waarmee Carapaz na zijn tijdrit in een volgepakt amfitheater van Verona over zijn stuur hing uit te hijgen, verraadde genoeg: hij was niet zomaar op zijn gemakje binnen gebold. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht op voorhand, maar ik heb echt nog nooit zo afgezien in een tijdrit als vandaag. Van de start tot de laatste kassei naast de arena, was het puur lijden”, pufte Carapaz.

Maar wat hij ervoor terugkreeg, was groots. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is een uniek gevoel. Voor mij is dit de grootste triomf die ik had kunnen behalen. Sommige dingen in het leven kan je je gewoon niet op voorhand inbeelden. Het gebeurde zoals ik het gedroomd had. Nu geloof ik dat alles mogelijk is. Op zo’n moment passeert je hele leven door je hoofd: al het harde werk, alle opofferingen om je droom te bereiken. Dit moment beleven, dat maakt het allemaal waard.”

Na afloop viel Carapaz in de armen van zijn familie en werd hij op het eindpodium letterlijk op handen gedragen door zijn Movistar-ploegmaats. “Deze zege heb ik kunnen bereiken dankzij mijn team, dat me de hele tijd ondersteund heeft. Deze zege is voor hen, voor iedereen die me steunt, voor Ecuador, Latijns-Amerika en voor iedereen die blij is met dit succes. Dit moment mogen delen met mijn ouders, vrouw en kinderen maakt het nog specialer. Een uniek moment waarvan ik zoveel aan hen dank.”

Carapaz is in deze Giro de spreekwoordelijke derde hond gebleken die met het been ging lopen. “In vier jaar koersen op Europese bodem heb ik geleerd dat je kansen moet grijpen als ze zich aandienen. De dertig seconden die ik won in rit 15 waren cruciaal. Ik profiteerde ervan dat Nibali en Roglic naar elkaar keken. Daar is het waar de Giro werd beslist. Ik ben verrukt dat ik zo mijn droom om een grote ronde te winnen heb kunnen waarmaken. Maar ik denk dat dit nog maar het begin is voor mij. We dromen altijd van meer.”