Thuisrijders domineren op slotdag in Ronde van Noorwegen
Foto: Photo News

De zesde en laatste etappe van de Ronde van Noorwegen (2.BC) werd zondag gedomineerd door de thuisrijders: de jonge Kristoffer Halvorsen (Team Ineos) sprintte naar dagwinst, voormalig Europees kampioen Alexander Kristoff (UAE - Team Emirates) topte een volledig Noors eindpodium.

De slotdag van de Ronde van Noorwegen over 175 km van Gran naar Honefoss leek de belangrijkste voor het klassement, want diep in de finale lag een stevige helling van een viertal kilometer te wachten. Maar ook in de aanloop daarnaartoe moest er heel wat geklommen worden. Het deed in twee schuiven een vroege vlucht van zes renners ontstaan met daarbij de Belgen Maarten Wynants en Remco Evenepoel, die voor de tweede dag op rij voor de aanval koos.

Veel ruimte kregen de vluchters echter niet van het peloton, waar vooral de ploegen van publiekslievelingen Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) en leider Kristoff (UAE - Team Emirates) de mouwen omhoog stroopten. Vijftien kilometer voor de finish kwam alles weer samen, het sein voor Tim Wellens om op de beklimming in de aanval te gaan. Hij kreeg het gezelschap van de Zwitser Marc Hirschi, maar het peloton bleek in de afdaling richting aankomst sterker dan het kopduo.

Ondanks late aanvallen van eerst Kristoffer Skjerping en dan Boasson Hagen werd het een sprint, met een derde verschillende Noorse dagwinnaar: voor de 23-jarige Halvorsen was het de tweede zege van het seizoen. Hij had een minieme voorsprong op Cees Bol en Kristoff, die in het eindklassement drie seconden marge heeft op Halvorsen en vijf op Boasson Hagen. Eerste Belg in de daguitslag was Yves Lampaert (zesde), Sander Armée is negende in de eindstand.