Greta Thunberg gaat volgend jaar niet naar school
Foto: REUTERS

Greta Thunberg gaat na deze zomer een jaar lang niet naar school. De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste wil zich concentreren op de strijd voor het klimaat, zo vernam het Duitse persbureau dpa uit haar omgeving.

Thunberg, die vorig jaar op haar eentje is gestart met een ‘Skolstrejk för klimatet’ en wereldwijd duizenden jongeren inspireerde om hetzelfde te doen, wil in september deelnemen aan de klimaattop van de Verenigde Naties in New York, en in december aan de wereldklimaatconferentie in de Chileense hoofdstad Santiago.

Omdat Thunberg weigert op een vliegtuig te stappen, geraakt ze enkel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan per schip, en dat kost tijd. Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter is de lange reistijd de reden waarom Thunberg een sabbatjaar op school inlast. Thunberg zei aan de krant dat het een moeilijke beslissing was, maar dat het een cruciaal moment is voor de klimaatstrijd. 'Het moet nu gebeuren. 2020 is het jaar dat we de emissiecurve steil naar beneden moeten draaien, als we de klimaatopwarming tussen 1,5 en 2 graden willen houden.'

Zorgen om haar schoolcarrière maakt ze zich niet, zo klinkt het. Ze zal gewoon een jaar later afstuderen. In Zweden is naar school gaan maar verplicht tot je zestiende, de leeftijd van Thunberg. Daarna hebben alle kinderen recht op een driejarige gymnasiumopleiding, waaraan Thunberg dus gewoon met een jaar vertraging zal starten.